Američki web pretraživač Google napravio je narukvicu koja pomaže u ranom otkrivanju raka, objavljeno je na web portalu Pourquoi Docteur.

Narukvica je zasnovana na korištenju nanočestica (2.000 puta manjih od ćelija krvi) koje se unose u ljudski organizam preko tablete i cirkuliraju krvlju radi mijenjanja biokemijskih promjena koje ukazuju na tumor (ali i srčani napad ili moždani udar).

Nanočestice nakon toga ispolijevaju svojstvo da se vezuju za određenu vrstu ćelija (tumorske na primjer) i da ih osvijetle. Tada na "scenu" stupa narukvica.
 

Nanočestice fiksirane za kancerogene stanice će magnetizmom narukvica koja će otkrivati osvijetljenost čestica.

Teoretski, što narukvica više detektira čestice, rak je u kasnijoj fazi.
Kako bi se pak detektiralo svjetlo koje stiže s nanočestica, Conrad i ostali stručnjaci moraju razumjeti na koji način svjetlo prolazi kroz ljudsku kožu te su u Googleu kreirali umjetnu kožu.

Voditelj projekta Andrew Conrad je već ranije za BBC izjavio kako zapravo žele medicinu izmijeniti na način da ona bude proaktivna i preventivna, a ne reaktivna.

Iako je ostatak znanstvene zajednice ponešto skeptičan u takvom pristupu, Conrad vjeruje da se upornost isplati te se nada kako do implementacije neće proći desetljeća, već možda samo nekoliko godina.

Bljesak/Tanjug