Hoće li nam veliki napredak tehnologije i umjetne inteligencije u budućnosti olakšati živote ili bi nam roboti koji će biti inteligentniji od nas mogli presuditi i uništiti čovječanstvo?

Iako ovo zvuči kao neki scenarij iz znanstveno fantastičnog filma, veliki broj znanstvenika i poznatih tehnoloških stručnjaka poput Stephena Hawkinga i Elona Muska upozorava na velike potencijalne opasnosti od razvoja umjetne inteligencije koja bi se mogla oteti kontroli.

Jedna od kompanija koja predvodi ovo tržište jest Google koji ulaže milijarde dolara u razvoj robotike i umjetne inteligencije, no čini se kako se i u ovoj kompaniji pripremaju na potencijalne opasne scenarije koje bi se mogli dogoditi u slučaju da umjetna inteligencija i roboti uzmu stvari u svoje ruke.
 

Tako je DeepMind, odjel unutar Alphabeta (kompanije u sklopu koje se nalazi Google) objavio istraživanje u kojem govore o 'implementaciji sigurnosnih mjera u tehnologiji'.

Riječ je o ''velikoj crvenoj tipki'' putem koje bi se mogla deaktivirati umjetna inteligencija i roboti i preuzeti kontrolu nad robotima u slučaju da otkažu poslušnost i pokušaju ''uništiti svijet''. U ovom se istraživanju napominje kako se roboti i umjetna inteligencija neće uvijek najbolje ponašati te već sada treba razmišljati o rješenju kako ih zaustaviti.

Na The Vergeu kažu kako Googleovci možda pretjeruju jer dosadašnji maksimalni dosezi umjetne inteligencije uključuju pobjedu računala u igri ''Go'', no stvari će se u budućnosti uvelike promijeniti te je teško predvidjeti što će se dogoditi u trenutku kada umjetna inteligencija dosegne i premaši ljudsku inteligenciju, a mi se samo možemo nadati da nikada neće biti potrebe za pritiskom te crvene tipke.