Android OS s nama je duže od 10 godina. Prva inačica svjetlo dana ugledala je 23. rujna 2008. godine, imala je brojčanu oznaku 1.0 i bila je toliko nova da nije imala ni posebno „slatko“ ime kao što je slučaj s kasnijim inačicama.

Također prva inačica Androida nije imala podršku ni za on-screen tipkovnice već se sav unos obavljao preko fizičkih tipkovnica. Podršku za on-screen tipkovnice donio je njegov nasljednik – Android 1.5 (Cupcake) koji je ujedno i prvi Android koji je dobio „slatko“ ime.

Nova inačica Androida donijela je još i mogućnost prilagođavanja uređaja putem Widgeta i lakši način dijeljena sadržaja. Sa Androidom 1.6 (Donut) stigao je i Quick Search Box koji je omogućio pretraživanje preko weba i mobitela, a sve preko jednog polja za unos smještenom na početni zaslon, javlja Bug.hr.

Android 2.0 (Eclair) donio je podršku za Google Maps, Android 2.2 (Froyo) podršku za glasovno pretraživanje, Android 2.3 (Gingerbread) bolje upravljanje baterijom, a Android 3.0 (Honeycomb) donio je Android OS i na tablete.

Ostale prekretnice u Android OS-u možete proučiti na Googleovom službenom blogu. Mi ćemo još samo navesti Googleov podatak kako se Android trenutno nalazi na više od dvije milijarde aktivnih uređaja. U tu brojku se ne ubrajaju samo mobilni telefoni, već i ostali uređaji koji se temelje na Androidu, poput tableta, TV Boxova i sl.