Stotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Zürichu stupile su u srijedu u štrajk u znak prosvjeda protiv više od 200 otkaza. U siječnju je Googleova matična tvrtka Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta diljem svijeta, što odgovara šest posto njezine radne snage, podsjeća Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama diljem SAD-a, posebice u tehnološkom sektoru, gdje su tvrtke od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog ureda u Zürichu, u kojem radi oko 5000 zaposlenika, prosvjedovali su protiv najavljenih otkaza već u veljači. Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2000 zaposlenika ponudilo da im se umjesto uručivanja otkaza smanje plaće i broj radnih sati.

"Smeta im netransparentnost u otkazima"

Google je očito odbio njihov prijedlog. "Naši članovi u Google Zürichu i svi zaposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima", rekao je glasnogovornik Syndicoma. "Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara."

Glasnogovornik Googlea rekao je da je tvrtka odlučila smanjiti broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima. "Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su zaposlenici čija su radna mjesta pogođena", rekao je glasnogovornik.