Tako, kada korisnici budu tražili neku pjesmu, album, seriju ili film, Google bi im prvo trebao prikazati stranice na kojima se ovaj sadržaj može legalno kupiti, dok će piratske stranice s glazbom i filmovima biti lošije rangirane te će trebati puno više 'guglati' kako bi se došlo do njih.

Prošlog je tjedna Googleovac Amit Singhal na službenom blogu kompanije napisao kako će rezultate pretraživanja mijenjati ovisno o upozorenjima za uklanjanje piratskog sadržaja sa stranica te će stranice s većim brojem ovakvih upozorenja biti lošije rangirane. Singhal dodaje da je Google samo u posljednjih 30 dana primio zahtjeve da ukloni više od 4,3 milijuna stranica, što je više nego što su primili u cijeloj 2009. godini.

Na Huffington Postu kažu da je Google bio među brojnim kompanijama koje su ove godine ustale protiv zakona koji bi vladama i velikim kompanijama omogućio nadzor nad internetskim stranicama i gašenje stranica na kojima se nalazi piratski sadržaj, a s ovim potezom sada izlaze u susret organizacijama poput RIAA-e i MPAA-e koje zastupaju prava glazbenika i filmaša i godinama se bore protiv piratstva i internetskih stranica koje promoviraju piratstvo.

Ove su promjene jedna od najvećih proaktivnih mjera koje je Google ikada primijenio u borbi protiv piratstva, a na nekim internetskim stranicama spominje se kako je ovo samo još jedan korak prema cenzuri interneta te da će imati sličan efekt kakav su trebali donijeti zakoni poput SOPA-e i PIPA-e.