Facebook i Google imali su namjeru podvodnim kabelom povezati SAD, Hong Kong, Tajvan i Filipine.

No, u sve se na kraj upetljala politika zbog koje plan nije dobio zeleno svjetlo, odnosno odobrenje za njegovo izvršenje.

Naime, da bi povezivanje gore navedenih država bila moguća po Saveznom zakonu potrebno je najprije ishoditi licencu od Savezne komisije za komunikacije.

No, kako je SAD još jednom zaigrao na kartu nacionalne sigurnosti ista je izostala, jer je odbor saveznih agencija predvođen Ministarstvom pravosuđa preporučio da se ne odobri veza SAD-a i Hong Konga.

U obrazloženju svoje odluke kao glavni razlog naveli su „trenutno stanje nacionalne sigurnosti“, javlja Bug.

Trumpova administracija navodi kako Kina neprestano čini znatne napore ne bili pribavila osjetljive osobne podatke milijuna američkih državljana.

Zbog toga su Google i Facebook u prošli četvrtak predstavili novi plan za izgradnju podvodnog kabela iz kojeg je izostavljen Hong Kong. Shodno tomu i jedan od dojučerašnjih partnera je ispao iz igre, a riječ je o hongkonškoj tvrtki Pacific Light Data Communication.

Iako je Kina dosta zatvorena prema zapadnjačkim tehnologijama, Peking je do nedavno Hong Kongu dopuštao znatnu autonomiju u odnosu na ostatak Kine.

Zahvaljujući tome građani Hong Konga su imali veće građanske slobode. No, novi zakon o nacionalnoj sigurnosti omogućio je kineskoj Vladi uhićenje bilo koga ukoliko bude osumnjičen za separatizam ili subverziju.

Zbog navedenog zapadne Vlade, a posebice SAD, sve više Hong Kong tretiraju kao samo još jedan grad u Kini. A kao takav nije im najsigurniji za podatke koje bi podvodnim kabelom razmjenjivali američki državljani.