Google je otpustio više od dvadesetak zaposlenika koji su ovaj tjedan prosvjedovali protiv ugovora s izraelskom vladom. Djelatnici su organizirali prosvjede unutar Googleovih ureda u New Yorku i Sunnyvaleu u Kaliforniji. U Sunnyvaleu su ušli u ured izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: "Nema više genocida za profit" i "Stojimo uz palestinske, arapske i muslimanske zaposlenike Googlea." Glasnogovornik tvrtke je kazao za CNN da su prosvjedi dio dugogodišnje kampanje grupe organizacija i ljudi koji uglavnom ne rade u Googleu.

"Mali broj prosvjednika je ušao u nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenika i sprječavanje pristupa objektima jasno je kršenje naših pravila i potpuno neprihvatljivo ponašanje", rekao je glasnogovornik.  

Ugovor vrijedan 1.2 milijarde dolara

"Na kraju smo morali pozvati policiju jer su se oglušili na više zahtjeva da napuste prostorije. Nakon provedene interne istrage prekinuli smo radni odnos s 28 zaposlenika", dodao je glasnogovornik tvrtke.

Google i Amazon imaju ugovor vrijedan 1.2 milijarde dolara za pružanje usluga izraelskoj vladi i vojsci. Radi se o projektu Nimbus. "Ovaj čin odmazde jasan je pokazatelj da Google više cijeni ugovor vrijedan 1.2 milijarde dolara s genocidnom izraelskom vladom nego vlastite radnike", naveo je jučer pokret No Tech for Apartheid (Nema tehnologije za aparthejd).

Google Cloud i Izrael

Ugovor Google Clouda s izraelskom vladom potječe iz 2021. godine, kada je tvrtka objavila da će pružiti usluge Izraelu kako bi se zemlja mogla bolje nositi s izazovima u javnom sektoru, uključujući zdravstvo, prijevoz i obrazovanje.

No Times je ranije ovog mjeseca objavio, citirajući interni dokument tvrtke, da je korisnik Google Clouda izraelsko Ministarstvo obrane, nakon čega su uslijedili prosvjedi. No Tech for Apartheid navodi da je Google nakon sukoba Izraela i Hamasa izradio prilagođene alate za izraelsko Ministarstvo obrane i da je povećao broj ugovora s izraelskom vojskom.

Googleov glasnogovornik je kazao da Google Cloud podržava brojne vlade diljem svijeta, uključujući izraelsku.