Iz Googlea su ovog tjedna objavili kako će korisnici moći poslati zahtjev za uklanjanje fotografija maloljetnih osoba iz njihovih rezultate pretraživanja.

Zahtjev će moći uputiti svi mlađi od 18 godina, odnosno njihovi i roditelji ili skrbnici, a u njemu će trebati napisati termin pretraživanja koji ih je doveo do te fotografije te poveznicu na kojoj se ona nalazi.

Ova je kompanija još ranije ove godine objavila kako namjeravaju poduzeti određene mjere s kojima žele zaštititi maloljetne osobe, njihovu privatnost i mentalno stanje, a ovo je jedan od poteza koji ide u tom smjeru, javlja Zimo.

Vjerujemo kako će ova promjena pomoći mladim ljudima da preuzmu veću kontrolu nad svojim digitalnim otiskom i mjestima gdje se njihove fotografije mogu pronaći pretraživanjem” komentirao je ovu mogućnost Danny Sullivan, zadužen za odnose s javnošću odjela za pretraživanje.

Princip na koji se fotografija može ukloniti je sljedeći - nakon upućenog zahtjeva, ekipa iz Googlea proučit će zahtjev i, ako je potrebno, zatražiti neke dodatne informacije od korisnika koji je uputio zahtjev.

Ako Googleovci smatraju da je zahtjev ispravan, ta se slika više neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja, o čemu će osoba koja je podnijela zahtjev biti obaviještena.

Ono što svakako treba naglasiti jest da slika neće biti izbrisana s izvora na kojem je objavljena, već se neće pokazati u rezultatima pretraživanja.

Ako korisnici odu na stranicu na kojoj je slika originalno objavljena, ta će slika i dalje biti objavljena, no do nje se više neće moći doći guglanjem.