Google je privremeno zaključao neodređen broj računa e-pošte afganistanske vlade, javlja Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u slučaj, dok talibani tragaju za podacima bivše vlasti i njihovih partnera.

U priopćenju od petka Googleova tvrtke Alphabet nije potvrdila da su računi afganistanske vlade zaključani. Izvijestili su da tvrtka prati situaciju u Afganistanu i "poduzima privremene radnje radi osiguranja relevantnih računa".

Jedan zaposlenik bivše vlade rekao je Reutersu da talibani žele nabaviti e-poštu bivših dužnosnika.

Krajem prošlog mjeseca taj je zaposlenik rekao da su ga talibani tražili da sačuva podatke pohranjene na poslužiteljima ministarstva za koje je radio.

"Ako to učinim, dobit će pristup podacima i službenim komunikacijama prethodnog čelništva ministarstva", rekao je zaposlenik.

Dodao je da ih nije poslušao te se od tada skrivao. Reuters ne otkriva identitet te osobe ili njegovo bivše ministarstvo zbog njegove sigurnosti.

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak afganistanskih državnih tijela koristilo Googleove poslužitelje za službenu e-poštu, uključujući ministarstva financija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva. Google je koristio i afganistanski ured predsjedničkog protokola kao i neka tijela lokalne uprave.

Baze podataka i e-pošta mogli bi pružiti informacije o zaposlenicima bivše vlasti, bivšim ministrima, plemenskim saveznicima i stranim partnerima.

"To bi dalo pravo bogatstvo informacija", rekao je Chad Anderson, istraživač sigurnosti u internetskoj obavještajnoj tvrtki DomainTools koji je Reutersu pomogao u utvrđivanju koja ministarstva upravljaju kojom e-mail platformom.

"Veliki problem predstavlja čak i samo popis zaposlenika na Google tablici", rekao je citirajući izvješća o odmazdama nad vladinim zaposlenicima.

Nekoliko afganistanskih vladinih agencija, uključujući ministarstvo vanjskih poslova i predsjedništvo koristilo je i Microsoftove usluge. No nije jasno koje korake ta softverska tvrtka poduzima kako bi spriječila pad podataka u ruke talibana.

Microsoft je odbio komentar, javlja Reuters.