Prošlo je godinu dana od proglašenja pandemije koronavirusa u svijetu. Koronavirus se brzo proširio svijetom, nakon pojave u kineskom Wuhanu u prosincu 2019. godine, zatvorio ljude u kuće, doveo do velikih gubitaka u ekonomskom smislu i uzrokovao smrt više od 2.633.000 ljudi.

Kako je Covid-19 koji se pretvorio u epidemiju širenjem iz Wuhana u mnoge zemlje i regije svijeta, počeo globalno ugrožavati javno zdravlje prelazeći azijske granice, svijet se počeo suočavati s "nevidljivim neprijateljem", a mjere za kontrolu i sprečavanje širenja virusa postali su glavni program svih zemalja.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije,  proglasio je 11. ožujka 2020. godine globalnu pandemiju koronavirusa.

Prema informacijama sa stranice "Worldometers", koja objavljuje podatke o novim slučajevima COVID-19 u zemljama i regijama, od pojave koronavirusa u Wuhanu, pa do proglašenja pandemije registrirano je 148.678 slučajeva zaraze, oporavilo se 68.311 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 4.635.



Taj broj danas, godinu dana nakon proglašenja pandemije, mnogo je veći. Na koronavirus u svijetu su pozitivne bile 118.723.992 osobe, preminulo je 2.633.965, a od zaraze se oporavilo 94.312.350 osoba.

Gotovo polovina slučajeva u svijetu registrirana je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Indiji, Brazilu, Velikoj Britaniji i Rusiji. Skoro polovina ukupnog broja preminulih od posljedica zaraze registrirana je također u navedenim zemljama.

U 21 zemlji u svijetu zabilježeno je više od milijun pozitivnih na koronavirus.

Većina zemalja u svijetu počela je s cijepljenjem protiv koronavirusa. Trenutno su u za hitnu upotrebu odobrena cjepiva proizvedene u SAD-u, Kini, Rusiji i Indiji.

Prema posljednjim podacima, do sada je protiv koronavirusa u svijetu cijepljeno više od 300 milijuna ljudi.