Rusija je jedna od zemalja koju je najteže pogodila pandemiju koronavirusa, po broju zabilježenih slučajeva zaraze covidom-19 zaostaje jedino za Sjedinjenim Državama i Brazilom.

Liječnici te države ukazali su na kritičnu nestašicu opreme, mada lokalne samouprave negiraju takvu situaciju. Stoga je očekivano da su se mnogi zapitali je li Rusija uistinu otvoreno govorila o broju umrlih i zaraženih na svom području. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji se vratio na posao nakon što je u svibnju hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, stao je u obranu svoje zemlje.

"Putin je već nekoliko puta izjavio da ga ne zanima javno ocjenjivanje"

U ekskluzivnom intervjuu za CNN, Peskov je rekao da virus nije predstavljao političku krizu za ruskog predsjednika Vladimira Putina i da je ruski zdravstveni sustav spasio mnoge živote, iako je bio pod velikim pritiskom.

Prema ruskoj neovisnoj istraživačkoj agenciji Levada-Center podrška ruskom predsjedniku pala je u travnju i svibnju ispod 60%, no takve je tvrdnje Peskov odbacio.

"Zabrinuti smo zbog ove pandemije i zbog njenih posljedica po ekonomiju. No, predsjednik Putin je već nekoliko puta izjavio da ga ne zanima javno ocjenjivanje jer ako razmišljate o svojim ocjenama, nećete biti u stanju donositi odgovorne odluke", rekao je Peskov jučer za CNN.

Virus se oteo nadzoru?

Putin je u ožujku izjavio kako je širenje virusa u Rusiji "pod nadzorom", ali nekoliko tjedana kasnije Rusija je postala druga zemlja na svijetu po broju zaraženih te je vlada bila prisiljena odgoditi važan referendum.

Kada je novinar upitao Peskova što je pošlo po zlu, Peskov je rekao da "ništa nije pošlo po zlu osim samog koronavirusa“.

"Prvo, imamo nekoliko gusto naseljenih gradova, a takvi gradovi obično imaju najveći broj zaraženih. To je bio slučaj s Moskvom. Dodatno, Rusija provodi jako puno testiranja. A što više testirate, to ćete više otkriti infekcija", rekao je.

Mali broj smrtnih slučajeva

Još jedna stvar koja je mnogima privukla pozornost jest vrlo mali broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih, što je potaknulo spekulacije da su lokalni dužnosnici manipulirali brojkama. U svibnju, Odjel za zdravstvo grada Moskve priopćio je kako broji samo one smrtne slučajeve koji su potvrđeni obdukcijom, odnosno za koje je neupitno da su uzrokovani zarazom koronavirusom, a ne zbog nekih drugih oboljenja.

No Peskov pripisuje nisku stopu smrtnosti "učinkovitom" zdravstvu.

"Jeste li razmišljali o mogućnosti da je ruski zdravstveni sustav vrlo učinkovit?" rekao je, dodavši da je rusko zdravstvo "spasilo živote mnogih ljudi".

Važan referendum

S druge strane, veći broj medicinskih stručnjaka diljem zemlje progovorio je o lošim uvjetima u bolnicama, nedostatku zaštitne opreme i neisplaćenim plaćama. Prema službenim podacima, do sada je u Rusiji umrlo nešto više od stotinu medicinskog osoblja, no zdravstveni djelatnici govore o više od 300.

Dmitrij Peskov dao je intervju za CNN istoga dana kada je Moskva službeno ukinula stroge mjere ograničenja zbog pandemije koronavirusa, omogućujući svojim građanima da putuju unutar i izvan grada bez pribavljanja elektroničkih propusnica.

Odgođeni referendum održat će se 1. srpnja. Radi se o referendumu o ustavnim amandmanima koji bi Putinu omogućili da ostane na dužnosti do 2036. godine.