Nakon drugog kruga glasanja, koje je u petak održano u Zürichu, za predsjednika Svjetske nogometne federacije (FIFA) izabran je Gianni Infantino, javlja Anadolu Agency (AA).

Infantino je sa 115 glasova izabran za novog predsjednika Svjetske nogometne federacije, dok je šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa, koji je također ušao u drugi krug, osvojio 88 glasova.

U drugom krugu glasanja jedan od dva preostala kandidata morao je dobiti najmanje 104 glasa kako bi postao novi predsjednik FIFA-e.

Nakon prvog kruga glasanja na Izvanrednom kongresu FIFA otpali su princ Ali bin al Hussein i Jerome Champagne, dok je Tokyo Sexwale uoči početka glasnja povukao svoju kandidaturu.

Infantino je u prvom krugu osvojio 88 glasova, a šeik Salman 85, iza njih je bio al Hussein sa 27 i Champagne sa sedam.

Gianni Infantino izjavio je da će učiniti sve kako bi vratio ugled ovoj nogometnoj asocijaciji.

"Vratit ćemo ugled FIFA-i, svi trebamo biti ponosni na posao koji ćemo raditi u narednom razdoblju ", rekao je Infantino u svom prvom obraćanju nakon izbora na čelo FIFA-e.

Inače, 45-godišnji Infantino je do sada obavljao funkciju generalnog tajnika Europske nogometne unije (UEFA). Tijekom svoje kampanje, najavio je da želi proširiti Svjetsko prvenstvo na 40 ekipa kako bi omogućio i manjim državama da sudjeluju. Također, namjerava drastično povećati i razvojni plan FIFA-e investicijom od 860 milijuna funti i davanjem od 3,6 milijuna funti svakoj od članica.

Joseph Sepp Blatter se nije pojavio na Izvanrednom kongresu  kako bi predao vlast svom nasljedniku. Razlog je jednostavan, a to je šestogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvog posla u nogometu, koja mu je od strane FIFA izrečena zbog financijske zloupotrebe položaja. Švicarac je proveo 17 godina na čelu FIFA, od lipnja 1998. do suspenzije u listopadu prošle godine.