FC Barcelona je u svojoj nogometnoj akademiji podigla mnogo velikih nogometaša, ali svi se slažu da je Messijeva U-15 generacija najdarovitija koju je čuvena La Masia ikad imala.

Engleski Daily Mail objavio je ovih dana jednu fotografiju U-15 tima Barcelone iz 2003. godine, a kad se prati put tih dječaka do dana, onda je uistinu začuđujuće koliko su neki visoko dogurali, a drugi potonuli - neki čak do šeste lige.

Lionel Messi, kao šesterostruki osvajač Zlatne lopte, nije samo najuspješniji iz te generacije, nego je i najveći igrač svih vremena koji je izišao iz La Masije.

Na slici koju je objavio Daily Mail, nakon Messija najslavnija su imena Gerard Piqué (33) i Cesc Fabregas (32).

Bolji izvođač slobodnjaka od Messija!?

Gerard Piqué je, znano je, jedan od simbola sadašnje Barcelone, ali je u juniorskim danima i na počecima seniorske karijere sreću okušao u Manchester Unitedu.

S Barcelonom je Piqué osvojio tri Lige prvaka i osam naslova španjolskog prvaka. Bilo je tu, dakako, još mnogo trofeja, i s Barcom i s reprezentacijom Španjolske.

Cesc Fabregas je svoju juniorsku i seniorsku karijeru počeo graditi u Arsenalu, da bi ga Barcelona kao 'izgubljenog sina' vratila u svoje redove 2011. godine za 34 milijuna eura.

Fabregas, međutim, nije ispunio visoka očekivanja i nakon tri godine je prešao u FC Chelsea. Danas je član francuskog Monaca.

Juanjo Clausi je u toj mladoj U-15 ekipi bio napadač kao i Messi. Zanimljivo - on je tada bio zadužen za slobodne udarce u ekipi, a ne Messi!

"Bio sam zadužen za prekide, ali bih mu tu i tamo prepustio poneko izvođenje slobodnjaka", kaže Clausi koji danas igra za Paterna CF, klub koji se natječe u četvrtoj ligi.

Juanjo Clausi je u Barci imao kontinuitet u mlađim kategorijama (U17, U18 i U19), ali se u seniorskoj konkurenciji nije snašao. Od 2006. godine do danas promijenio je 14 klubova za 14 godina.

"Pogotovo na početku sezone često se pitam zašto neki igrači igraju na najvišoj razini, a ja ne igram, iako sam imao bolje predispozicije od mnogih", govori sa sjetom Clausi.

Neki su rano digli ruke od karijere

Dani Plancheria bio je vratar te generacije, ali ni on se kasnije nije razvio u golmana A klase. Doduše, bio je u timu kojeg je vodio Pep Guardiola, ali tada kao trener druge momčadi.

Plancheria je 2008. prešao u engleski FC Blackburn, ali se ubrzo vratio u Španjolsku, gdje je lutao nižim ligama, sve dok 2014. nije objesio kopačke o klin u nepoznatom klubu FC Santboià. Imao je tada samo 27 godina.

Karijeru je rano završio i Franck Songo'o, sin kamerunskog vratara Jacquesa Songo'oa. Barca ga je kao dječaka dovela iz kluba Deportivo La Coruna i pridružila Messijevoj generaciji. Kasnije je Songo'o otišao u Englesku, gdje je za Portsmouth odigrao dvije prvoligaške utakmice.

Nakon toga su uslijedile promjene mnoštva niželigaških klubova u Engleskoj i Španjolskoj, ali karijera se više nije mogla spasiti.

Treba spomenuti da je išao s reprezentacijom Kameruna na Olimpijske igre 2008., a za A tim nacionalne vrste odigrao je tri utakmice. Karijeru je završio u drugoj grčkoj ligi 2014. godine.

Dvojica momaka iz Messijeve tadašnje ekipe, Jose Hinojosa i Roger Giribet, nisu uspjeli okusiti profesionalni kruh. Hinojosa je u to vrijeme bio 'cimer' s Fabregasom, ali je karijeru nastavio kao trener u jednoj katalonskoj nogometnoj akademiji, a još uvijek istrči i za amaterski klub Martinenc.

Nisu izdržali pritisak

Zanimljivo, Giribet i Messi su istoga dana potpisali za Barcelonu.

"Svjestan sam da su mi moje tjelesne predispozicije otvorile vrata kluba. Ja sam već s 12 godina bio visok 1,70 m , a Leo 1,50 m. Dugo smo ga zvali patuljkom", ispričao je Giriber 15 godina kasnije.

Messi je danas najveći na svijetu, a Giribert igra u šestoj ligi.

"Ima puno nadarenih igrača koji ne uspijevaju igrati pod pritiskom. Meni su već pred 1.500 gledatelja klecala koljena, a on (Messi) igra uvijek isto, svejedno je li u pitanju finale Lige prvaka i igra u svome dvorištu", kaže ovaj nekadašnji Messijev kolega.

U tom je timu igrao i središnji branič Marc Valiente, koji je u Barcelonu doveden kao 10-godišnjak. U nekoliko mlađih kategorija Barcelone bio je kapetan, pa tako i u Messijevom U-15 timu.

Za Barçinu prvu momčad nastupio je samo dva puta u Kupu kralja, da bi 2008. prešao u Sevillu, a dvije godine u Valladolid, za kojeg je u pet godina odigrao 157 utakmica.

Nakon toga je Valiente imao svoje avanture u Izraelu, Belgiji i Srbiji, da bi se prošloga ljeta vratio u Španjolsku i potpisao za drugoligaša Sporting Gijon.

Nogometaš čije je ime Julio de Dios Moreno, član tadašnje Messijeve generacije, kasnije je uspio 'dobaciti' do druge i treće momčadi Barcelone. Sa 20 godina ovaj veznjak je prešao u manje poznati španjolski klub Terrasa, gdje se susreo s kolegom iz La Massije, Rogerom Giribetom.

Potom je Moreno promijenio još osam španjolskih klubova. Danas je član trećeligaša SD Ejeae i ima priliku igrati protiv Barcelone, čija se druga ekipa također natječe u 3. ligi.

Možda i najuzbudljivije ime iz te generacije pored Messijeva, Eugenio Plazuelo, zvani Pitu, kasnije se 'obrušio' u nizine španjolskog nogometa. U međuvremenu se vratio u Kataloniju i nastupa za Cerdanyolu, klub koji se natječe u četvrtoj ligi.

Uvijek koristi priliku pričati svojim kolegama kako je bilo nekad igrati skupa s Messijem...