Nesuđeni par britanskih terorista koji su planirali napad u Londonu, na desetu godišnjicu masakra 7. srpnja 2005. godine, proglašen je krivim zbog planiranja terorističkog akta, prenosi Danas.hr.

Riječ je o Mohammedu Rehmanu i Sani Ahmed Khan, oboje iz Readinga. Policija ih je počela istraživati nakon što je muškarac potražio savjet na twitteru oko lokacije napada:

"Westfield trgovački centar ili londonska podzemna? Cijenio bih svaki savjet", napisao je pod svojim pseudonimom Silent Bomber (Tihi Bombaš) na twiteru što je u konačnici dovelo do njegova uhićenja, javlja RT.

Presuda bračnom paru izrečena je u utorak ali kazna će biti poznata sljedeći tjedan. Tužitelji na sudu Old Bailey tvrde da su supružnici istraživali kako izraditi bombu, pregledavali dostupne videe bombaškog napada na London 2005., u kojima su poginule 52 osobe.

Osim što je tražio savjet gdje da izvrši napad, jednom je napisao i ovo:

"Uz to, ne trebam vojsku, sve što trebam je bombaški prsluk i divno mjesto prepuno budala poput tebe LOL".

Pretragom njegova doma policija je pronašla kemikalije koje se mogu upotrijebiti u izradi bombi. Pronađeno je i 10 kilograma vrlo eksplozivne kemikalije Urea Nitrate koju teroristi koriste u  terorističkim napadima.

Otkrivena je i snimka na kojoj se vidi kako Rahman testira eksploziju bombe u svom dvorištu (video dolje). Snimku je poslao Khan koja mu je pomogla pri kupnji nekih kemikalija. Osim toga, istraga je otkrila da je Khan prebacila oko 14 tisuća funti na njegov račun. Ona je čini se jedina bila zaposlena u tom braku kojeg njeni roditelji nisu odobravali. Vjenčali su se u tajnosti.

"Par je bio vrlo blizu toga da izvrše napad. Nema sumnje da bi izvršili napad da nisu bili na vrijeme spriječeni", kazala je Susan Hemming, šefica protuterorističkog odjela.