Islamska država (IS), teroristička organizacija koja je sama proglasila kalifat, uspjela se u nekoliko godina iz manje grupe pobunjenika pretvoriti u veliku i opasnu organizaciju koja svaki dan pod izlikom 'islama' čini stravične zločine.
Napadi u kojima ne zazire i od zapadnih zemalja ili targetiranja zapadnih turista pretvorili su je u trenutačno najopasniju terorističku organizaciju na svijetu. No, gdje će IS zapravo biti za godinu dana od ovog trenutka? Independent.co.uk donosi pregled stajališta koje idu od onog da će se u međuvremenu smanjiti do onih koji smatraju da će biti moćnija no ikad. Ipak, svima im je zajedničko temeljno mišljenje: Islamska država je i iduće ljeto s nama.

'Njihov narod gladuje i bolestan je, to će ih usporiti'

Daniel Koehler je direktor njemačkog Instituta za istraživanje radikalizacije i deradikalizacije (Girds):
'Islamska država transformirat će se u organizaciju sličnu al-Qaedi, koja djeluje više globalno. Unutar džihadističke ideologije premjestit će fokus s unutrašnjeg neprijatelja (Sirije, Iraka...) na udaljenog neprijatelja (SAD, Europa) i svoju taktiku pretvoriti u međunarodni terorizam.
IS ipak nema tolike sposobnosti da dugo vremena širi svoje akcije po svijetu, jer nisu toliko financijski jaki, nemaju ni jasno definiranu vlast, a već sada se bore s bolestima i gladi. Mnogi dijelovi njihove populacije trpe pod njihovom okupacijom, iako još pokoji dijelovi u IS-u vide boljeg vođu od primjerice iračke vlade. No, i to će se promijeniti jer ih IS ne može sve opskrbiti ni osnovnim potrepštinama.

Kurdske i iračke snage kao i borbena podrška nastavit će borbu protiv IS-a na terenu. Isto tako će se više fokusirati na Siriju, jer tamo napadi imaju jači učinak. Jedina šansa IS-u da preživi dugoročno jest da se pretvori u globalno razvijenu mrežu.'

'Već funkcioniraju kao država, a imaju i neslužbene sljedbenike'

Farah Pandith s političkih znanosti na Harvardu, te bivši predstavnik stručnjaka iz muslimanske zajednice američke vlade:
'Ako pogledam naprijed, ovaj trenutak za godinu dana, smatram da sve jako ovisi o vodstvu državnih i antidržavnih aktera. Možda jedni i drugi nemaju isto mjesto na zemlji, ali jako sam zabrinut za njihovu virtualnu moć.
Virtualne, dakle neslužbeno organizirane vojske i dalje će biti aktivne u nastojanju da pomognu IS-u, a i dalje će postojati takve grupe koje su inspirirane radikalnom ideologijom. Već sada vidimo Islamsku državu koja počinje egzistirati kao funkcionalna država koja prikuplja poreze i provodi vlastite zakone, iako provedbu temelji na stravičnim i brutalnim metodama.'

'Žele ostaviti dojam da jačaju, širit će granice'

Charlie Winter, analitičar s 'think-tanka' Quilliam:
'Sve ovisi o tome što će se događati s vojnim snagama, no ono što možemo očekivati jest da će se IS više širiti svijetom kako vrijeme odmiče. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je puno lakše razumijeti njihovu ideju i za što se uopće bore, kada su bili fokusirani samo na Siriju i Irak. No, sad su se proširili i primjerice Afrikom.

Očekujem da će se možda proširiti Indonezijom i Filipinima, što bi se moglo dogoditi već idućih mjeseci. Ono što će vjerojatno nastojati napraviti jest ostaviti dojam da se svakako šire i jačaju, neprestano će se pokušati proširiti i prelaziti nove granice. To će raditi da ostave dojam moći na međunarodnu zajednicu.'
'Snaga i veličina iste, samo na različitim mjestima'
Hassan Hassan je jedan od osnivača Islamske države:
'Islamska će država za godinu dana biti onakva kakva je danas, a ovisno o daljnim akcijama postoji mogućnost da se ponegdje smanje njegove mogućnosti.
No, vrlo je moguće da se pak proširi u drugim područjima poput središnje Sirije. Do kraja idućih godinu dana IS će vrlo vjerojatno zadržati jednaku snagu i veličinu, samo možda ne u jednakom obliku.'

'Za godinu dana su s nama, osim ako naprave veliku grešku'

Dr. Natasha Underhill, stručnjakinja za terorizam u Srednjem Istoku, sa Sveučilišta Nottingham:
'Organizacije poput IS-a imaju tendenciju postati ekstremne i brutalne, čak i prema onima koji prihvaćaju njihova radikalna stajališta. Čini se da IS postaje jači zadnjih godinu dana, i da ga radikalisti iz cijelog svijeta i dalje podržavaju, a spremni su čak i žrtvovati vlastiti život. Osim ako grupa ne napravi neku veliku grešku, poput užasnog prelaska granice u napadima, čini se da će biti s nama i za godinu dana u ovo vrijeme.'