Glasnogovornik plinskog diva Gazproma, koji je pod nadzorom Kremlja, izjavio je u petak kako je nakon eksplozije koja pogodila dva cjevovoda ispod Sjevernog mora iscurilo 800 milijuna prostornih metara prirodnoga plina, izvijestila je novinska agencija Tass, a prenosi Hina.

Glasnogovornik Sergei Kuprijanov izjavio je preko video veze na sjednici Ujedinjenih naroda kako je količina ispuštenoga plina jednaka danskim tromjesečnim zalihama.

Hina podsjeća kako je Švedska ministrica vanjskih poslova An Linde potvrdila je da su curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izazvana eksplozijama.

''Plin koji curi iz Sjevernog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posljedica je detonacija, vjerojatno izazvanih sabotažom'', napisala je ona na Tvitteru u utorak, prenosi TASS.

Danska energetska agencija izvještila je da je velika količina plina iscurila u more. Zrakoplovima i brodovima je naređeno da se drže najmanje pet nautičkih milja od mjesta incidenta.

Švedski seizmolozi su kasnije objavili da su u ponedjeljak zabilježili dvije eksplozije duž trasa plinovoda, navodi TASS.