Frizerima i automehaničarima posao ovog ljeta je gotovo propao zbog nemogućnosti dolaska dijaspore i uvedenih mjera zbog pandemije koronavirusa, što je dodatni udar na njihove ionako već ispražnjene blagajne. 

Dragica Vasić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banja Luka, kaže za "Nezavisne" kako je posao očito smanjen, te da sigurno od dolaska dijaspore tijekom srpnja, kolovoza i polovice rujna nema ništa.

"Dijaspore trenutno nema. Klijenti koji su nam dolazili iz stranih zemalja već godinama su se najavljivali, te smo znali kad oni točno dolaze pa smo imali plan. Sada toga više nema", kaže Vasić.

Ona ističe kako je bez dijaspore ovo ljeto za frizere i kozmetičare u RS propalo u odnosu na prethodne godine, te da se uglavnom uzdaju u domaće stanovništvo.

"Uzdamo se u domaće stanovništvo, a ne u dijasporu. Svugdje je ista priča - u Doboju, Prnjavoru, Prijedoru i drugim gradovima", kaže Vasić i dodaje da je intenzitet posla i bez dijaspore ionako smanjen.

Nataša Marjanović, vlasnica prijedorskih salona OM, kaže kako dijaspora igra veliku ulogu u njihovom poslu.

"Svi znamo da oni u srpnju i kolovozu pune sve blagajne kad dođu. Trenutno ih nema i ne očekujemo ih zbog karantene koji su uvedeni u nekim zapadnim zemljama za osobe iz BiH kad se tamo vrate. Dijaspore nema uopće, u opticaju je samo stanovništvo koje ovdje živi. Sve se to odražava na posao, tako da frizeri osjećaju dalekosežne posljedice korone", kaže Marjanović.

Naglašava kako je posao propao ovog ljeta te da svi gledaju kako da isplate radnike, plate najam i pokriju najosnovnije troškove pa se posao u fazi da dođe na nulu ili u minus.

Dodala je kako je prioritet u njihovom radu tijekom čitave godine uvijek bilo domaće stanovništvo jer dijaspora inače dolazi tijekom ljeta i blagdana, što nije dovoljno za opstanak salona tijekom cijele godine.

Vjekoslav Puzavac, vlasnik Auto-servisa "Puzavac" u Prijedoru, kaže kako je dijaspora prošle godine dolazila kao i ranije, međutim ove godine ih je mnogo manje. Kako kaže Puzavac, već je uobičajeno da dijaspora tijekom svog godišnjeg odmora dolazi na ove prostore te to vrijeme iskoriste i za popravku i servisiranje svojih vozila jer im je to povoljnije nego u zapadnim zemljama.

Ove godine toga nema, pišu Nezavisne.