Udruga zelene i plave Sesvete u suradnji s franjevcima Bosne Srebrene, na službi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba organizirala je akciju sadnje stabala pod motom „Dok neki ruše, mi sadimo“ za nastanak Arboretuma sv. Franje, najvećim dijelom zasađen u dvorištu samostansko-župne crkve, a dio uz šetnicu potoka Trnava i oko mjesne Osnovne škole. Sadnju 261 stabla, preko 85 raznih vrsta četinjače i bjelogorica, vrijednosti oko 270.000 kuna sadili su župljani Sesvetske Sopnice, profesori i studenti Šumarskog fakulteta, učitelji, učenici i vjeroučenici Osnovne škole Sesvetska Sopnica, stanovnici Sesveta i drugih dijelova grada, uz svesrdnu pomoć i savjet stručnjaka. Nastanak arboretuma na području Sesvetske Sopnice, veličine 58 430 m2, za sada najvećeg u gradu Zagrebu, svojim dolaskom i sadnjom stabala podržali su ministar Vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dr. Mario Šiljeg, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, hrvatski Europarlamentarac Karlo Resler, sopnički svećenici župnik fra Zdravko Dadić i samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, predsjednik i potpredsjednik GČ Sesvete Stjepan Kezerić i Dražen Markota i mnogi drugi.Akciju sadnje stabala planiralo je doći i podržati više stotina sudionika, ali zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije koronavirusa i najavljenog pogoršanja vremena s kišom, organizatori su akciju održali u tri dana, počevši prvi dan, u četvrtak na blagdan Sv. pape Ivana Pavla II, a završili u subotu u ranim poslije podnevnim satima, prigodnim glazbenim programom, konferencijom za medije, darivanjem Biblija za mlade djecu te zajedničkom okrijepom i druženjem na otvorenom.

Najveći dio sadnica darovali su Hrvatske šume, Zrinjevac i Vijeća Gradskih četvrti Sesvete i Donja Dubrava, država je darovala dio zemljišta za sadnju, a akciju su podržali i brojni donatori i sponzori. Hrvatski šumarski institut donirao je pravi raritet, sadnicu klonirane legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice.

Posađene sadnice i sudionike akcije blagoslovio je gvardijan, župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdavko Dadić, koji je u ime subraće zahvalio organizatorima, vodstvu i članovima Udruge zelene i plave Sesvete, sudionicima, dobročiniteljima, sponzorima i svima koji su dali svoj doprinos nastanku ovog veoma bogatog i raznolikog Arboretuma sv. Franje, za sada prvog u Zagrebu i pozvao mjesne stanovnike, župljane i roditelje da sami, a i s djecom i obiteljski posjećuju, poučavaju i razgovaraju s ovim darovanim i po planu zasađenim drvećem i biljem, te ga po primjeru sv. Franje Asiškog, velikog uzora i zaljubljenika u sva Stvorenja, kome je ovaj nasad posvećen, nesebično i brižljivo njeguju i čuvaju od mogućih uništavanja i devastacija.

Na kraju akcije gradonačelnik Milan Bandić je izjavio: „Sretan sam što smo danas u župi kod naših fratara u Sesvetskoj Sopnici, koja je do prije 20 godina bila na rubu Grada Zagreba, a danas je u Gradu. Vratili smo ovdje dostojanstvo ljudima, uz Božju pomoć izgradili školu, vrtić i crkvu, a sada darivamo i ovaj vrijedan nasad raznih stabala. Sjećam se godine 2001., kada sam s uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem i tadašnjim provincijalom fra Petrom Anđelovićem udario kamen temeljac za crkvu i samostan. Tu je bilo polje, livada i oranice, a danas ovo prekrasno. Kao da ste na Beverly Hillsu.”

„Ovo je naša druga takva akcija u ovoj godini, veoma smo zadovoljni i ponosni, posebno podrškom brojnih donatora, sponzora, kao i sudionika akcije, kojima zahvaljujemo. Zahvaljujemo i franjevcima svećenicima u Sesvetskoj Sopnici koji su od samog početka prepoznali vrijednost i značaj ovog projekta, svesrdno ga podržali i prihvatili te tako svima nama omogućili da na ovom području i našem okruženju nikne i raste doista prekrasan, za sada u Zagrebu najveći Arboretum sv. Franje. Za nas je ovo završena priča, mi se već okrećemo budućim projektima i akcijama“ - rekao je na završetku svega Radoslav Dumančić, tajnik nevladine Udruge zelene i plave Sesvete i predao ovaj vrijedan i lijepo zasađen nasad raznolikih stabala i bilja franjevcima, župljanima, mjesnom stanovništvu i budućem mladom naraštaju na služenje i čuvanje. (kta)