Škrinjica sa smaragdima, rubinima i safirima desetljećima zakopana na glečeru francuskog Mont Blanca napokon je podijeljena između planinara koji ju je pronašao i lokalnih vlasti, osam godina nakon pronalaska.

Planinar je naišao na drago kamenje 2013. godine. Ono je ostalo skriveno u metalnoj kutiji koja je bila na letu indijskog aviona koji se prije oko 50 godina srušio u udaljenom krajoliku.

- Kamenje je podijeljeno ovaj tjedan u dva jednaka dijela koja se procjenjuju na 150.000 eura, rekao je agenciji AFP gradonačelnik Chamonixa, Eric Fournier.

Rekao je da je "vrlo sretan" da se priča privela kraju, osobito za penjača čiji je integritet pohvalio zbog toga što je prijavio policiji svoj nalazak kao što to nalaže zakon.

Dva aviona Air India srušila su se na Mont Blancu 1950. i 1966. godine. Tijekom godina, planinari su redovito pronalazili krhotine, prtljagu i ljudske ostatke iz aviona.

U rujnu 2012. godine, Indija je došla u posjed torbe diplomatske pošte iz Kangchenjunge, Boeinga 707 koji je letio iz Mumbaija, a srušio se na jugozapadnoj strani Mont Blanca 24. siječnja 1966. godine. U nesreći je smrtno stradalo 117 osoba, uključujući i pionira indijskog nuklearnog programa, Homija Jehangira Bhabhu.

Vlasti vjeruju da drago kamenje najvjerojatnije dolazi s leta koji je putovao na ruti Mumbai - New York.