Nakon francuske odluke da blokira razgovore o pristupanju EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska predlaže promjenu politike proširenja.

U neformalnom dokumentu koji je podijeljen među državama članicama EU, vlada Emmanuela Macrona predlaže prelazak iz procesa pristupanja poglavlje po poglavlje na proces koji traje sedam faza.

Proces bi podrazumijevao konvergenciju s EU normama i standardima i ne bi bio jednosmjeran. Ako vlada države kandidatkinje zaostane u ispunjavanju obaveza, EU može vratiti proces na prethodnu fazu, piše New Europe.

Ideja o "fazama", koja bi zamijenila "poglavlja", značila bi da su reforme kohezivne i tematski povezane, a ne raštrkane u različitim pravcima politike.

Francuski prijedlog navodno je proizvod konsultacija s Njemačkom, Nizozemskoj i Danskom. Pitanje je sada da li je ovo prijedlog okončanja proširenja ili iskren pokušaj da se proces pridruživanja učini efikasnijim u postizanju konvergencije.

U svakom slučaju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je francuski prijedlog. Rusija je također pozdravila Macronovo nazivanja NATO-a "klinički mrtvim", a njegov poziv na "strateški dijalog" s Rusijom tijekom intervjua za The Economist sugerira jasno odmicanje od euroatlantske putanje.

Sjeverna Makedonija upravo se pridružila NATO-u, što je korak koji se nakon pada Berlinskog zida smatrao prvim korakom ka članstvu u EU. Prošlog tjedna predsjednik Stevo Pendarovski rekao je da se njegova zemlja ne protivi temeljitijoj metodologiji uključivanja u proces proširenja.

Međutim, strahuje se da bi odlazak EU s Balkana mogao utrti put dubljem angažmanu regije s Turskom, Rusijom i Kinom.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je da će biti više "geopolitički okrenuta" u svom pristupu politici EU.