Francuska je zatražila pomoć od Europe u borbi protiv šumskih požara na jugu zemlje, od kojih jedan veći gori u blizini popularnog turističkog centra San-Tropea.

Više od 4.000 vatrogasaca i policajaca aktivirano je kako bi ugasilo požare, prenosi agencija AFP.

Najmanje sedam vatrogasaca je ozlijeđeno, a 15 policajaca zbrinuto zbog udisanja dima od ponedjeljka kada su buknuli požari.

Požari su uništili oko 4.000 hektara zemlje uz obalu, u planinskom području i na otoku Korzika.

Istodobno, veliki šumski požari koji od nedjelje haraju središnjim dijelom Portugala u utorak navečer su se pojačali, primoravši nadležne službe da provedu evakuaciju stanovnika desetak sela, javlja agencija AFP.

Nešto više od mjesec dana nakon razornog požara koji je u tom istom području odnio 64 života, više od 2.000 vatrogasaca pokušava plamenu stihiju staviti pod kontrolu, no visoke temperature i vjetar im otežavaju posao.

U gašenju požara sudjeluju posebne jedinice portugalske, ali i španjolske vojske. Iznad sela Freixeiro, nedaleko od Mancaoa, dižu se stupovi gustog crnog dima.

''Požari su ojačali i brzo se šire, a nažalost još uvijek se ne očekuje pad temperature'', kazala je glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar.

Od početka godine, požari su progutali 75.000 hektara šume, najviše u posljednjih deset godina. Između 1. siječnja i 24. srpnja izbilo je skoro 7800 požara, a spriječeno je 64, prenosi agencija Hina.

I Amerika se bori s požarima. Više od 600 vatrogasaca bori se s najvećim šumskim požarom koji je buknuo u Montani.

U požaru je uništeno 102 hektara drveća i rastinja u blizini rijeke Misisipi, naveo je Nacionalni koordinacioni centar, prenosi agencija Reuters.

Gotovo 50 ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove, a uništena su i 22 objekata.

Požar u Lodgepoleu je najveći od 45 požara, koji gore širom SAD-a, naveo je nacionalni centar za požare na svojoj internet stranici.