Istražitelji su identificirali napadača koji je u subotu u Parizu na prolaznike nasrnuo nožem i pri tom ubio 29-godišnjeg muškarca i četvero ranio. Kako piše Le Parisien, riječ je o izbjgelici iz Čečenije rođenom 1997. godine. Njegovi roditelji od jutros su pod nadzorom policije.

U napadu su teško ozlijeđeni 34-godišnjak i 54-godišnja žena dok su 26-godišnjakinja i 31-godišnjak zadobili lakše povrede, piše Hina.

Odbio predati se

Mladića je policija ubila nakon što je odbio predati se te je prijetio policiji. Uza sebe nije imao nikakve dokumente pa je identificiran otiscima prstiju. Istražitekji pregledavaju njegov mobitel i komjuter kako bi našli poveznice s terorizmom. Prema pisanju nekih medija, prije napada je viknuo 'Allahu Akbar'.

Francuska je pod pojačanim mjerama sigurnosti zbog niza napada koje je izvela ili inspirirala Islamska država (IS) i u kojima je od 2015. ubijeno više od 240 osoba.

Francuska "neće uzmaknuti ni pedlja pred neprijateljima slobode", rekao je predsjednik Emmanuel Macron nakon napada, zahvalivši policajcima što su "neutralizirali terorista".

Policajci ga ustrijelili zbog prijetnji

Prvi poziv policiji upućen je u 20 sati i 47 minuta, policajci su na lice mjesta stigli za pet minuta i u roku od devet minuta od poziva neutralizirali napadača, izjavio je novinarima premijer Edouard Philippe. Predstavnik sindikata policije Rocco Contento rekao je da je napadač, nakon što je prolaznike napao nožem, krenuo na policajce uzvikujući "Ubit ću vas, ubit ću vas!". Potom su ga policajci ustrijelili.

Napad se dogodio u središtu francuske prijestolnice, u četvrti popularnoj među turistima zbog brojnih restorana, kafića, trgovina i pariške opere.

Odgovornost za napad preuzeo je IS preko novinske agencije Amaq, ali nije ponudio nikakve dokaze za svoju tvrdnju.

Očevici su francuskim medijima opisali kako je napadač potrčao prema policajcima koji su ga ustrijelili.

"Rečeno nam je da brzo uđemo u kafić. No, zanimalo me je što se događa pa sam ponovo izašla van. Vidjela sam muškarca kako leži na tlu oko 200 metara od mene. Stigla je policija, hitna pomoć i vatrogasci", rekla je jedna svjedokinja televiziji LCI.

Vlasti nisu objavile identite žrtve. Na televizijskim snimkama vidjeli su se forenzičari koji obrađuju mjesto napada.