Francuska je nakon tehničkih prilagodbi plinovoda otpremila u Njemačku prve pošiljke prirodnog plina, priopćio je operator prijenosnog sustava GRTgaz. Plin sada teče izravno kroz spojnu točku između Francuske i Njemačke, navodi GRTgaz.

"U novoj energetskoj slici povezanoj s ratom u Ukrajini Francuska pokazuje solidarnost sa svojim njemačkim susjedom izravno mu isporučujući plin", ističu. U početku će preko granice teći 31 gigavatsat plina dnevno, s maksimalnim kapacitetom od 100 gigavatsati dnevno.

Budući da je taj plinovod izvorno bio namijenjen samo za isporuku plina iz Njemačke u Francusku, a ne obrnuto, bile su nužne izmjene, koje su napravljene zbog oštrog pada opskrbe ruskim plinom u Europi i iskazivanja europske solidarnosti u energetskoj sigurnosti, dodaje GRGgaz.
Francuska u pogon vraća nuklearke

Francuska se tradicionalno daleko manje oslanjala na rusku energiju nego Njemačka. Nakon što je Moskva počela smanjivati isporuke, Berlin je krenuo u potragu za drugim dobavljačima. Dogovoreno je da će Francuska zauzvrat od Njemačke dobivati struju kako bi prebrodila kritične zimske mjesece.

Trideset od 56 francuskih nuklearnih elektrana ne radi zbog održavanja, a mnoge imaju problema s korozijom na ključnim komponentama, što je izazvalo ozbiljne probleme budući da Francuska veliki dio struje proizvodi u nuklearnim elektranama, prenosi Hina.

Očekuje se da će u idućim tjednima na mrežu ponovo biti uključeno 40 nuklearki, a do siječnja njih 46, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron. Planove bi još mogli osujetiti štrajkovi radnika elektrana, napominje agencija dpa.