Fra Mijo Džolan, bivši provincijal Bosne Srebrene, propovijedao je misu povodom blagdana sv. Franje Asiškog u franjevačkom samostanu i župi Guča Gora u Travniku.

Tim povodom, fra Džolan je za Dnevnik.ba govorio o položaju Hrvata-katolika u BiH, trendu iseljavanja stanovništva.

"Sudbina hrvatskog naroda u BiH traži od nas fratara, ali i svih javnosti, da ne prestanemo dovoditi u pitanje nepravedno postavljeni Daytonski sporazum koji je u miru nanio veliku štetu Hrvatima u BiH, a ispunio zadaću zaustavljanja rata", rekao je fra Džolan.

Smatra i kako su Hrvati u BiH dovedeni pred zid, te da su platili cijenu globalnih političkih igara i procesa.

"Nemamo pravo pristati na poraz, neprestano moramo biti svjesni vlastite pozicije i (ne)moći, govoriti i upozoravati, ako prestanemo govoriti o našoj nepravnopravnosti, prestat ćemo govoriti i o nama samima", navodi fra Džolan.

Tvrdi i kako bi promjena Izbornog zakona bila prvi korak da se Hrvati u BiH vrate u igru kao politički narod i čimbenik koji bi odlučivao u vlastitoj domovini.

"Promjena Izbornog zakona prvi je korak ka našoj ravnopravnosti, potom ozbiljna revizija Daytonskog mirovnog sporazuma, i sve ostalo, samo bismo tako ponovno postali ozbiljan politički čimbenik", rekao je Džolan.

Dodao je i kako se plaši, da ako se ne promijeni položaj Hrvata u BiH, da će skorašnja povijest pisati kako je "hrvatski narod nekada davno živio u svojoj domovini BiH".

Komentirajući val iseljavanja hrvatskog stanovništva iz BiH, fra Džolan, navodi kako sama franjevačka Provnicija Bosna Srebrena, ne može određivati političke procese pa tako ni zaustaviti iseljavanje, ali na jednoj razini, može utjecati na njih.

"I dalje se ponižava naša i nacionalna i vjerska zajednica, no kao kršćani moramo imati nadu i vjeru u Boga, hrabriti sebe i druge, na koncu, unutarnju snagu", rekao je fra Džolan.

Govoreći o franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog i župi Guča Gora u Travnik gdje je i predvodio misu povodom svetkovine, fra Džolan je kazao, svi fratri u hrvatskom narodu, mole za ranjene zajednice, poput gučogorske.

"Guča Gora je mjesto hrabrosti i ponosa, ali i svjedočanje o svjetlosti samoga života", naglasio fra Džolan.

Dnevnik.ba