Poznati hrvatski svećenik iz Münstera, teolog i književnik dr. fra Luka Marković, reagirao je na intervju admirala Davora Domazeta Loše u kojem Lošo podržao rusku agresiju na Ukrajinu, pravdavajući ju riječima kako je ‘nacionalna sigurnost Rusije bila ugrožena’.

Admiral Domazet Ukrajice je optužio da sami raktiraju svoje stambene objekte, izbjeglice nazvao glumcima, kazao da izgledaju veselo i dotjerano. Tvrdi da  Ukrajinci nemaju svoj jezik, da je ovo rat Krista protiv Antikrista, a Antikrist je Zapad te da će Putin pobjediti.

Reagiranje dr. fra Luke Markovića prenosimo u cijelosti:

“ADMIRALE, DOĐI K SEBI I NE SRAMOTI HRVATSKI NAROD

U ovim turbulentnim vremenima za riječ se ponovno javio admiral Domazet Lošo, čovjek koji se predstavlja rado kao veliki vojni strateg, ali ponekad i kao religijski teoretičar. Ponovno priča bedastoće kao što ih je govorio u jeku opasnosti od korone. U to vrijeme govorio je kako je korona Božja kazna grešnom svijetu.

Dijete komunizma

Nekadašnje dijete komunizma – časnik JNA i kasniji hrvatski admiral – poistovjetio je tada Boga s diktatorima koji poslušne nagrađuje, a neposlušne strogo kažnjavaju. Čak je izjavio kako se ne bi trebalo služiti Starim Zavjetom, nego samo Novim. Kao da je za kršćane jedno bez drugoga moguće.

U zadnjoj knjizi „U kojega Boga vjerujemo“ progovorio sam o onima koji misle da o Bogu znaju sve – a u te spada očito i spomenuti gospodin – dok u biti ne znaju ništa. Uostalom, kako bi to maleni čovjek mogao znati sve o beskonačnom Bogu.

Veliki filozof, obraćenik, sveti Augustin poručuje takvima da o Bogu ne znamo ništa kad mislimo da o njemu znamo sve. S vjerskim obraćenicima treba biti oprezan. Povijest nas uči da sva obraćenja nisu prava. Bog nije tiranin poput Tita kojemu su se djeca komunizma klanjala i danas se još uvijek klanjaju.

Korak dalje u nebulozama

Samozvani stručnjak za kršćanstvo otišao je danas u svojim nebulozama korak dalje.

U razgovoru na Podcastu, kako prenose mediji, nazvao je ukrajinske izbjeglice glumcima, a rusku agresiju na Ukrajinu ispravnom. U sukobu Rusa i Ukrajinaca vidi admiral ponovno sukob Krista i Antikrista.

Za njega su, očito, Rusi sluge Krista, a oni drugi, predvođeni Amerikancima pristalice Antikrista.

Istina, Amerikanci nisu anđeli. Učinili su podosta loših stvari od kojih je druge zaboljela glava. Ali ovdje se ne radi, kako bi admiral htio, o Amerikancima i svjetskim urotnicima, nego brutalnoj agresiji na Ukrajinu, na civilno stanovništvo. Šteta što admiral nije sposoban to vidjeti, ili su, možda, kod njega ponovno proradila sjećanja na „dobra stara komunistička vremena“.

Čovjek zaboravio ili se pravi nevješt, da je Putin dijete komunizma, bivši kagebeovac, koji ne mari puno za ljudska prava, slobodu i pravo ukrajinskoga naroda da sam odlučuje o svojoj budućnosti.

Ovako nešto ogavno poput mudrovanja admirala Loše može se vidjeti i čuti samo u rusofilskim beogradskim medijima, koji nisu sposobni razlikovati dobro od zla.

Šteta što gospodin ne živi u Beogradu. Bio bi u boljem okruženju, nego je u Hrvatskoj. Jer hrvatski narod, kao i svi civilizirani i empatični narodi, suosjeća s patnjom Ukrajinaca. A u izbjeglicama vide Hrvati, barem se meni tko čini, ispaćenu i uplašenu djecu, kao i prestravljene žene koje sa strepnjom misle na svoje najbliže, muževe i očeve, koje su ostali braniti domovinu.

Dr. fra Luka Marković