Župa Borovica broji do 70 vjernika jer broj varira s obzirom na zimsko iseljavanje. No danas, na dvadeset i šestu nedjelju kroz godinu (27. rujna 2015.) broj vjernika na svetoj euharistiji se skoro pa udvostručio jer smo imali goste na župi. U subotu su došli hodočasnici iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor – Rama u prijateljsko-molitveni pohod svome bivšem župnom vikaru, narodski kapelanu, vlč. Ivanu Butumu. Njih 14 nas je počastilo dolaskom i darovanim vremenom koje ja danas toliko dragocjeno. Subotu smo proveli u šetnji, upoznavanju župe i njene povijesti. Nije nam promaklo okrijepiti tijelo hranom i pićem.

U nedjelju, 27. rujna župljani i hodočasnici dočekali su goste iz Sarajeva. Rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević i preč. Marko Mikić, vicerektor, na izlet upoznavanja doveli su 11 bogoslova prve godine koji su pjevali pod misom.

Sveto misno slavlje predvodio je rektor sjemeništa koji nas je okrijepio svojim promišljanjem o liturgijskim čitanjima sa prigodnim posadašnjenjem, pozivajući cjelokupnu zajednicu na vjerodostojan život i nastojanje ne sablazniti druge svojim krivim životom. Poslije euharistije i duhovne hrane, uslijedilo je prigodno druženje misara i gostiju uz trpezu.

Neizostavno za ustvrditi, vidljiv je bio osmjeh i radost župljana ovim posjetom jer ih je podsjetio, bar malo, na one stare dane kada je Borovica vrvjela ljudima punim života brojeći 1510 duša. Ovaj posjet koji je spojio Borovicu – Sarajevo – Prozor nama je znak prijateljstva i ohrabrenja da će i naša župna zajednica realno povećati svoj broj, bar starijim bračnim parovima koje nostalgija vuče prelijepoj Borovici. Bogu hvala na ovom divnom danu unatoč kišnom vremenu.
 
Tekst i foto: vlč. Ivan Butum, župnik u Borovici