Jučer, 7. kolovoza na Devetnaestu nedjelju kroz godinu, u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru upriličeno je slavlje Zlatne Mise vlč. Ivana Bošnjaka.

Tijekom slavlja sv. Mise kojom je vlč. Ivan obilježio 50. godina svećeništva, propovijedao je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar.

U prigodnoj propovijedi čestitajući vlč. Ivanu, biskup Pero istaknuo je činjenicu kako je vlč. Ivan prvi zlatomisnik iz župe Prozor od njenog osnutka (1906.godine); njen deseti po redu mladmisnik, te jedan od njenih 25-ice zaređenih svećenika kroz 110. godina postojanja župe. Na temelju biblijskih čitanja i odgovarajući na pitanja – što je to Misa, tko je to misnik, kako se postaje svećenikom, zašto ...? propovijednik je rekao kako je svećenik najprije misnik, služitelj najuzvišenijeg Božjeg čina što ga je On položio u ljudske ruke. U završnom dijelu propovijedi biskup je pozvao je nazočne vjernike da im Zlatna misa bude znak Božjeg poziva, milosti i naklonosti te znak snage, hrabrosti i povjerenja kako bi s vjerom u Boga i poštujući Njegove zapovijedi mogli imati smislen i ispunjen ovozemni život.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšali su članovi mješovitog župnog zbora.

U slavlju Zlatne Mise pored župljana župe Prozor, rođaka, prijatelja, susjeda ... vlč. Ivana, sudjelovala je i skupina vjernika iz usorskoga dekanata točnije iz župa Jelah i Žabljak predvođenih svojim svećenicima.

Riječi pozdrava, čestitke i zahvale tijekom slavlja sv. Mise uputio je mjesni župnik vlč. Stipo Knežević te svećenici: vlč. Ilija Miškić i vlč. Ilija Marinović (koji je zajedno sa mladima župe Jelah slavljeniku Ivanu uručio i prigodne darove).

Nazočnima se na kraju obratio i zlatomisnik Ivan koji se zahvalio dragome Bogu, i svima onima s kojima se susretao, koji su ga kroz molitve pratili i pomagali na njegovu životnom i svećeničkom putu i služenju Crkvi.

Tijekom ovoga zlatomisničkog slavlja osim vlč. Ivana, biskupa Pere i župnika Stipe, koncelebriralo je 13 svećenika među kojima su bila i dva ovogodišnja prozorska mladomisnika - vlč. Ljubo Zadrić i vlč. Ivan Ivančević.

Isto tako treba istaknuti činjenicu da je u župi Prozor tijekom protekle tri godine proslavljeno sedam Mladih misa.

Po završetku slavlja Zlatne mise unatoč kišnom vremenu na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je druženje nazočnih uz čašicu razgovora, a nakon toga za pozvane uzvanike i goste upriličen je svečani ručak u Motelu Rama.

Današnji svečar i zlatomisnik vlč. Ivan Bošnjak, sin je župe Prozor, a rođen je 31. siječnja 1940. godine u mjestu Borovnica od roditelja Marka i Marije r. Andričić. Osnovnu školu pohađao je u Prozoru. Srednjoškolsku i filozofsko-teološku naobrazbu stekao je u Zagrebu gdje je i zaređen za svećenika 29. lipnja 1966. godine. Nakon slavlja Mlade mise u župi Prozor, 7. kolovoza 1966., pastoralno je djelovao u osam župa Vrhbosanske nadbiskupije. U zasluženu svećeničku mirovinu otišao je 2013. godine, a posljednju službu župnika imao je u župi sv. Ivana Krstitelja Jelah. Zlatomisnik Ivan trenutno boravi u rodnoj mu Borovnici, a po potrebi vrlo rado pomaže (ovisno o zdravlju) kako svećenicima u župi Prozor tako i drugdje.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić