Prvenstvo je počelo u mjesecu ožujku brzopoteznim turnirom, nastavljeno je u svibnju turnirom u ubrzanom šahu, a u srpnju je odigran turnir u standardnom šahu. Organizator prvenstva bio je ŠK „Rama“. Pravo natjecanja imali su članovi Kluba. Sudjelovalo je ukupno 23 šahista. Glavni sudac na prvenstvu bio je Ilija Baketarić DA, a pomoćni suci Stanko Ćurčić ŽA i Tihomir Marić ŽA.

Za razliku od prethodnih prvenstava, ove godine je uveden klupski rejting prema kojemu je dobiven konačni poredak. Tako je, na pojedinačnom prvenstvu za 2012. godinu, prvo mjesto uvjerljivo zauzeo Mijo Kuraja s Rtg 1851. Drugo mjesto zauzeo je Tomo Miličević s Rtg 1769, a treće mjesto Stanko Ćurčić s Rtg 1693.

Najuspješnija juniorka na prvenstvu bila je Sara Marić, koja je prvenstvo završila na sedmom mjestu s Rtg 1636, dok je najuspješniji junior bio Antonio Kuraja s Rtg 1609 i osvojenim jedanaestim mjestom.

Šahisti i šahistice ŠK „Rama“ u kolovozu će nastupiti na 18. ekipnom natjecanju Prve šahovske lige Herceg-Bosne za 2012. godinu koje će, u organizaciji Šahovskog saveza Herceg-Bosne, biti održano u Neumu od 18. do 22. kolovoza.

Tihomir Marić