U ime domaćina, sudionike simpozija i goste, pozdravio je mr. don. Željo Marić, koji je ukratko predstavio ciljeve ovoga Simpozija. Prema njegovim riječima, osnovni cilj je sustavno istraživanje Akcije Fenix '72. i davanje značaja koji ona zaslužuje u hrvatskom nacionalnom korpusu. Simpozij je iskorak i novi odnos prema Akciji Fenix '72 i njenim sudionicima. U ime organizatora simpozija, Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba povratnika iz iseljeništva i Hrvatske mladeži Uzdanica, nazočne je pozdravio don Anto Jelić, predsjednik HKDD-a.

Nakon pozdravnih riječi, u izvedbi Ženske vokalne skupine „Čuvarice“ otpjevana je hrvatska himna, „Lijepa naša“. Nakon himne, don, Anto Jelić otkrio je umjetničku sliku akademskog slikara Ante Mamuše posvećenu „Fenix“ skupini“. Nakon čega su sudionici simpozija započeli s predstavljanjem svojih radova.

Nakon prvog dijela simpozija, večeras, s početkom u 18:00 sati u župnoj crkvi Prečistog Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici, bit će služena sv. Misa za članove Fenix skupine”.

Pod nazivom “Hod u hrvatsku slobodu” sutra će na planini Raduši biti nastavljeno obilježavanje 40. obljetnice “Akcije Fenix ‘72”. Nakon povratka s Raduše, nastavit će se održavanje simpozija na kojem će sudjelovati akademik Ivan Aralica, Zvonimir Šeparović i dr.