Kao i u brojnim drugim župama, blagdan Vodokršća – Sveta tri kralja, proslavljen je i u župi Prozor. Po starom običaju, prije početka svete mise, blagoslovljeni su voda i sol. Obred blagoslova kao i svetu misu, predvodio je prozorski župnik vlč. Marko Tomić.

Na blagdan Sveta tri kralja Crkva se prisjeća važnog detalja sa početka ovozemaljskog Kristova života koja od svog događanja pa do danas u sebi nosi istu simboliku; jednakovrijednu za ljude onog i ovog vremena. Radi se o događaju opisanom u Evanđelju kada trojica magova, poganskih mudraca dolaze iz daleka samo da se poklone novorođenom Kralju.

Poznato je da su istočnjaci od najranije povijesti znali čitati „uputstva“ zvijezda. Po njihovom broju, izgledu, rasporedu ili čemu već, znali su zaključiti kakvo ih vrijeme očekuje, kada je najbolje obavljati određene poljodjelske radove i slično. No u tom oslanjanju na zvijezde, zalutali su i u poganstvo, zvijezdama su se klanjali, iz njih su proricali sudbinu, nebeskim su tijelima davali Božanska obličja.

Pa ipak, Bog je u svojoj čudesnoj milosti odlučio upravo preko jedne zvijezde, koja je ništa doli obična zvijezda, dovesti mudrace do prave Istine. Pokrenuo ju je svojom snagom i dao joj zadatak da bude vodilja poganima do njihova obraćenja.

Nakon dugog puta sigurno je zadnja stvar koju su mogli očekivati, slika jadne štalice u kojoj među životinjama dvoje mladih, vidno siromašnih ljudi, njeguje nemoćno tek rođeno dijete. No kada su Ga ugledali, srca su im se u sekundi promijenila. Ne zbog veličanstva Kristovih jaslica i sjajne odjeće Njegovih roditelje, jer ni jedno ni drugo nije imao, ne zbog krune sazdane od dragulja i ostalog dragog kamenja jer na glavi nije imao ništa osim Božje ljepote, ne zbog kraljevske gozbe koja ih je dočekala jer u štalici u kojoj je rođen jedina hrana bila je slama koju su životinje preživale...njihova su se srca promijenila u trenu jer tako On djeluje. To je Kristov način, preobrazi čovjeka bez pitanja, jednostavno i u potpunosti. Ispuni srce i učini ga sretnim bez obzira na cijeli svijet koji poput magneta privlači tugu i rasulo.

Foto: Marinko Rumbočić