Svako godišnje doba ima ono svoje „nešto“, ali zima je posebna priča. Koliko god puta posjetili Radušu, uvijek iznova ćete naći nešto novo čemu ćete se diviti i ostati bez riječi na prizore koje su snijeg i vjetar u suradnji napravli. Raduša je jedna od najljepših planina u BiH, i doživjeti je u zimskom periodu teško se riječima može opisati.

Nastavljajući s tradicijom, Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“, i ove godine, organiziralo je Novogodišnji uspon na Radušu. Ove godine, zbog ekstremnih uvjeta koji su jučer vladali na Zahumu i na Raduši, Nikica i Pavle, dvojica najodvažnijih, krenuli su prema Idovcu, dok su drugi odustali od uspona.

Uspon koji u „normalnim“ okolnostima (kada nema snijega) traje 2-2,5 sata, ovaj put trajao je puno dulje, ali svaki korak naprijed, „isplatio“ se. Prizori koji se rijetko viđaju i na tv-u, Raduša daje na svakom koraku. Doslovno, ljepota kakvu samo Bog može dati i od koje zastaje dah.

Unatoč težini uspona i vjetru koji je na trenutke bio orkanski i nosio sve pred sobom, dvojac se probijao kroz visoki snijeg i nanose do izlaska iz šumovitog dijela staze, ali nakon toga, jednostavno se nije moglo dalje. Nanosi snijega, visoki i po nekoliko metara, bili su odlučujući za odluku za povratak na Zahum.

Iako je uspon završio nekih kilometar ispod vrha, i nije ostvaren krajnji cilj, Novogodišnji uspon 2019. upisan je u jedan od najekstrmnijih kojega su članovi HPD „Rama“ „odradili“. Djelić jučerašnjih uvjeta na Raduši donosimo u fotogaleriji, pogledajte...