U sklopu 6. Ramskih dana kulture, večeras je u Domu kulture u Prozoru, s početkom od 19 sati održana ''Večer folklora''.

Nastupali su HKUD "Sv. Ante - Cim" i HKUD "Rama"

Bila je ovo večer pjesme, plesa, svirke i prekrasnih nošnji. Fotografije pogledajte u galeriji a VIDEO u prilogu!
 


 


O HKUD-u sv. Ante - Cim

Godine 1872., u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru, niklo je i stasalo Društvo sv. Ante u Mostaru. Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i vremenskim razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen. Godine 1993., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Sv. Ante – Cim“ iz Mostara.

Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih. HKUD njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih nam država i naroda.

Skoro na svim smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemnih prostora gdje smo sve nastupali, Društvo je bilo zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.
Redovito nastupaju na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama, te u posebnim prigodama. Imaju svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu dana proslave svetoga Ante na Cimu, a drugi je u prosincu pod nazivom „Gradu s ljubavlju“, kojeg izvode u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru za cjelokupno pučanstvo grada Mostara.

Također, veoma su ponosni i na reviju tradicijskog ruha „Od mora do Save“ koja okuplja svake godine 20-ak društava iz cijele BiH i time na poseban način promovira tradicijsko ruho i povezuje društva. Na ovoj reviji redovito sudjeluje i društvo HKUD „Rama“.

U posebno lijepom sjećanju drže svoje nastupe po Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima, zagrebačkoj dvorani Lisinski, potom na gostovanjima u drugim gradovima te gostovanja u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugdje.
Njihov rad obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, kao i onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor njihovoga kraja i naroda. Aktualni koreograf i umjetnički voditelj društva je Marinko Jurić.

O HKUD-u Rama

HKUD Rama osnovano je 19. srpnja 2008. godine. Ciljevi društva su njegovanje i unaprjeđenje kulturnog života, očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskoga naroda Rame te promicanje duhovne tradicije kraja čuvanjem i njegovanjem njene izvornosti i osobnosti. Sve što njeguju prenose i na mlađe naraštaje te tako postaju pravi čuvari ramskoga blaga i istinske čuvarice hrvatskih ognjišta u svome kraju. Društvo broji 86 člana. Pri društvu djeluje etno skupina „Čuvarice“ i škola folklora.

Društvo je organizator manifestacije „Ramski dani kulture“. Kroz školu folklora HKUD-a Rama od 2008. godine prošlo je na stotine djece.

Bogu su zahvalni na svakom članu i članici svih ovih godina. Ljubav i odgovoran pristup prema radu jedna je od karakteristika ove djece ovih mladih naraštaja koji su čuvari baštine svoga kraja i s kojima ramska tradicija ima budućnost.