Univerzalna deklaracija o pravima čovjeka sadrži rečenicu koja glasi: “Obitelj je prirodna i osnovna društvena jedinica i ima pravo na zaštitu društva i države.”

Svaki čovjek teži da ima svoju obitelj, svoj mali kutak svemira u kojemu živi, dijeli i voli, ali isto tako i biva voljen, cijenjen i spašen od samoće i urezan u sjećanja svojih potomaka.

Istina je da nema nacrta a ni mape kako podići obitelj jer to je uvijek jedno veliko pregovaranje, odanost, služenje, poštivanje...
 

Jedna od ustrajnijih i brojnijih obitelji u Rami su i velika obitelj Pavlović sa svojim potomcima. Naime, u obitelji pokojnog Mije Pavlovića Mišulina i Kate zvane Džeanka začeti su korijeni jedne velike i svestrane obitelji. Njihovi potomci posljednjih godina nastojali su, i jučer konačno i uspjeli, da skupe na jedno mjesto sve živuće potomke ovo dvoje ljudi. Njih oko stotinjak, što odraslih što djece, konačno su se sastali. Najzaslužniji za ovaj susret su Vitomir i Jure Pavlović te Petar Pepo Knežević. Svoj susret su započeli svetom misom u crkvi na Šćitu, koju je za njih slavio gvardijan fra Andrija Jozić.

Nakon mise svoje druženje su nastavili za obiteljskim stolom u Laguna klubu na Ramskom jezeru. Uz pjesmu i veselje ova velika obitelj, po prvi put sabrana na jedno mjesto, ispričala je svoju priču, probudila uspomene ali i otrgla od zaborava svoje korijene.

Želimo im od srca da se njihovo potomstvo širi, te da im ovaj njihov susret ne završi samo na ovom jučerašnjem nego da preraste u tradiciju.