Živimo u vremenu brojnih kriza i migracija. Iako na mikrorazini, zbog ekonomske krize i nemogućnosti pronalaska zaposlenja koje bi značilo stabilan izvor prihoda za jednu obitelj, brojni su Ramci, koji su u potrazi za poslom napustili Ramu i otišli, ili u susjednu Hrvatsku ili negdje drugdje u EU, većim dijelom u Njemačku.

Unatoč svemu, postoje i oni koji svoju egzistenciju vide „kod kuće“ i to pokazuju i konkretnim primjerom. Gdje god bili, morate raditi da biste zaradili. Razmišljajući na taj način, Željko Paponja iz Varvare, već odavno se bavi pčelarstvom i poljoprivredom, i u te poslove, ukjučena je cijela njegova obitelj. Iako poljoprivreda, ali i pčelarstvo ovise o vremenskim prilikama, svake godine rezultati su pozitivni, i zarada je pristojna.
 

O ljekovitosti meda, pisali su i drevni Egipćani, a mogli smo čitati da su arheolozi, u više navrata, tijekom svojih istraživanja znali pronaći posude s medom starijim od pet tisuća godina, koji se još uvijek mogao koristiti, i koji je sačuvao sva svojstva i nakon toliko vremena.

Znamo i iz vlastitog iskustva da se u današnje vrijeme sve i svašta falsificira, pa tako i med. Željko je jedan od pčelara čiji med ima vrhunsku kvalitetu i za kojega je već unaprijed osigurano tržište.Ovih dana u tijeku je vrcanje meda pa smo posjetitli Željka i njegovu obitelj da sve vidimo i doživimo iz „prve ruke“.

U razgovoru, Željko nam je rekao: „Za razliku od prošle godine, ova je daleko bolja za pčele, posebno mjesec lipanj, kada su pčele „odradile“ veći dio meda kojega sada vrcamo. Moja obitelj i ja imamo 85 košnica i prema našoj procijeni, trebali bismo izvaditi više od 700 kg meda. S obzirom na to, da je svibanj bio hladan i kišovit, zadovoljni smo količinom meda, a posebno njegovom kvalitetom“.Budući da će do jeseni biti još jedno vrcanje, ovogodišnji rezultati za obitelj Paponja, biti će vrlo dobri.

Željko i njegova obitelj, već  dulji niz godina bave se i proizvodnjom češnjaka (bijeloga luka), kojega su ove godine zasadili na površini većoj od tri dunuma. Prema onome što se sada može provjeriti, kvaliteta luka biti će na visokoj razini, a i urod će biti solidan. Budući da se proizvodnjom bijeloga luka bavi već dulji niz godina, Željko ima svoje stalne kupce, tako da je plasman osiguran.

Spoj ekološkog uzgoja i kvalitete, kako meda, tako i češnjaka, recept je kako se može raditi i zaraditi i „kod kuće“.