Skupina prije rata poznatih Ramskih tamburaša okupila se pod još zanimljivijim radnim naslovom „El condor pasa“ (Kondorov let) sa željom da se prisjetimo mladosti i teško ponovljivog entuzijazma tih godina 1987-1990. To vrijeme je, kako kaže pjesma „time of inocence, time of confidence“.

Ramski entuzijazam za slobodu počeo se buditi 1987. s proslavom 300. obljetnice bijega-izgnanstva franjevaca i dijela puka s Gospinom slikom  u Sinj. To je za nas bila prigoda da slavimo i učvrstimo odlučnost predaka oko očuvanja života, radosti, slobode i pjesme  u Rami.

Tada nismo ni slutili koliko je visoka cijena slobode, koliko je teško ozdraviti od ropskog mentaliteta, koliko su lukavi  i otporni totalitarni režimi, koliko će biti velika stradanja naše  braće i sestara  i koliko ćemo morati lutati dok nam se ne izoštri optika za raspoznavanje istinskih narodnih tribuna  od trgovaca narodnim interesima.

Od 19 aktivnih tamburaša okupilo nas se 11 na otoku Humcu i to: Šimun Babić, Nevenka Jelić udata Altintas, Delfa Novaković, Kata Tadić udata Perić, Vesna Perić udata Golemac, Marina Peranović udata Malekin, Ivanka Franjušić udata Pavlović, Irena  Tadić udata Antunović, Marica Franjušić  udata Jukić, Marija Sabljo udata Miletić  i fra Mijo Džolan.

Žao nam je da  su ovom susretu bili spriječeni nazočiti: Anđa Petričević udata Džalto, Nada Radić udata Begić, Mijo Džidžić, Luca Tadić udata Brnić, Jelena Džidžić udata Brnić, Marina Jelić udata Baketarić, Mira Pavlović udata Bošnjak  i Ana Mišura udata Vukoja.

Susret je imao dva dijela:

Prisjećanje kako smo u tim godinama entuzijazma u Ramu unijeli do tada nepoznati glazbeni oblik tamburaškog sviranja i kako smo za naše prilike u kratkom vremenu postigli  pristojnu estetsku razinu muziciranja, te gostovali kao ramski tamburaši  na raznim manifestacijama u Rami, Bugojnu Sarajevu, Zagrebu…

Tada nismo raspolagali današnjim tehničkim mogućnostima, te je audio zapisa ostalo vrlo malo. Možete čuti jedan isječak kompozicije El condor pasa i to u krnjem sastavu, bez berda i nekih bračeva.

To iskustvo kreativnosti  iz tih godina mladosti i entuzijazma  kao da je sve tamburaše osnažilo za čestit život. U osobito svečanoj obiteljski opuštenoj atmosferi podijeli smo međusobno svoja životna iskustva i poželjeli da na ovakve susrete  Ramskih tamburaša i to u punom  sastavu ne čekamo dugo.

U bogatoj arhivi portala Rama-Prozor.info pronašli smo ovaj video iz 1990., pa tamburaši prisjetite se mladih dana: