U organizaciji župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol i Udruge Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola, u utorak, 14. rujna na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, obilježena je 23. obljetnica Uzdolskih žrtava.

Program ovogodišnje obljetnice započeo je duhovnim promišljanjem o križu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru te čitanjem imena ubijenih i poginulih.

Središnji dio programa bila je sv. Misa koju je uz suslavlje 23 svećenika predslavio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.
 

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je mjesni župnik vlč. Ivo Tomić.

U završnom dijelu euharistijskog slavlja u Memorijalnom centru biskup Tomo predmolio je Molitvu za pokojne odnosno Opijelo.

Poslije završetka slavlja sv. Mise, biskup Tomo blagoslovio je prostor gradilišta na kojem se planira izgraditi spomen-obilježje Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola. U ovome vremenu nazočni su u holu uzdolske osnovne škole imali priliku pogledati izložbu ratnih fotografija.

Poslije euharistijskog slavlja za pozvane uzvanike upriličen je ručak u prostorijama pastoralnog centra don Dominik Stojanović, a ispred ispred samoga centra svi oni koji su željeli imali su priliku probati vojnički grah.

Da ne bude zaboravljeno, na današnji dan 1993. godine u sklopu svoje napadajne operacije “Neretva ‘93”, pripadnici Armije RBiH u ranim jutarnjim satima na podmukao način napali su mjesto Uzdol i pri tome počinili strašni ratni zločin ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti (29 civilnih osoba i 12 pripadnika HVO-a).

Od tog tužnog i žalosnog događaja, članovi obitelji nastradalih, župljani župe Uzdol kao i mnogi drugi vjernici ramskoga kraja, ali i šire, okupljaju se svakoga  14. rujna kako bi se molili i poklonili Uzdolskim žrtvama, za čije stradanje još uvijek nije nitko odgovarao.
 

Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: rama-prozor.info