U prepunoj dvorani Doma kulture u Prozoru svečanim koncertom Etno skupina Čuvarice sinoć su proslavile svoju petu godišnjicu postojanja.

Već 5 godina etno skupina Čuvarice djeluje i radi pri HKUD „Rama“. Skupinu kao što već znate, čine mlade žene i djevojke iz cijele Rame od Gračaca do Varvare. Čestu rečenicu koju možemo čuti kad predstavljamo Čuvarice jeste da su većina članica majke, a majke su uistinu čuvarice ognjišta i kulturne baštine. Svojim primjerom su nam pokazale da ljubav prema glazbi, obitelji, svom narodu, zavičaju nadilazi sve prepreke. Za sebe kažu da ne žele biti bolje od drugih samo žele biti drugačije u čemu su i uspjele. Možemo uistinu reći da su postale jedna kvalitetna, pozitivna i zdrava skupina.

Svake godine počaste nas svojim koncertom a ove godine slave i pet godina postojanja.

„Dragi prijatelji ja se želim od srca zahvaliti svima vama koji ste izdvojili svoje slobodno vrijeme i proveli ga s nama. Hvala vam na svakoj podršci. Mi smo skupina koja je sve postigla svojim radom i upornošću. Ne mogu reći da je uvijek bilo lako ali uzdamo se u Boga i puno puta smo se uvjerile u njegovu providnost. Želim zahvaliti svojim ženama, djevojkama, sviračima koji su vjerni moji pratitelji slušatelji i prijatelji. Ponosna sam na vas i sretna što postojimo“ – kazala je voditeljica skupine Biljana Glibo.

Koncert su posvetili svojoj preminuloj članici Drini Baraban: „Ovaj koncert smo posvetili našoj članici  pokojnoj Drini Baraban. Puno me je puta i samu ohrabrila i dala mi poticaj da radim. Bila je iskrena prijateljica i redovna članica i na probama i na nastupima. Sve svoje  obveze bi prilagodila probama živjela je za nastupe i druženja. Koliko nas je samo puta nasmijala u autobusu dok bi putovale i potakla na pjesmu. Ponosna sam i sretna što je dio nas i što ćemo je se uvijek sjećati po njenoj vedrini, pozitivnošću i voljom za životom. Draga Drino znam da nas sad gledaš odozgor i da si sretna s nama jer svi živimo da bi doživjeli vječno spasenje“ – kazala je Biljana Glibo koja je Drininoj kćerki Valentini uručila Zahvalnicu za dugogodišnji rad njene majke u Čuvaricama, te očuvanju narodnih običaja Hrvata Rame.

Na koncertu se predstavila i umjetnica Anica Gašpar, koja radi djela inspirirana Ramom i ramskom tradicijom. Njene umjetničke slike gosti su mogli pogledati u predvorju dvorane.

Etno skupina Čuvarice je jedna jedinstvena skupina koja je uspjela povezati etno i modernu glazbu, gdje god se pojave oduševe publiku. Na scenu donose nešto drugačije. Rade na obradama narodnih pjesama a prave i svoje autorske pjesme, kako je bilo sinoć na koncertu pogledajte na kratkom video isječku i na fotografijama u Galeriji. Čuvaricama čestitamo 5. rođendan!
 

Medijski pokrovitelj ovog događaja bio je portal Rama-Prozor.info