Iako je protekli tjedan donio toplinu i prave proljetne temperature, kraj veljače, podsjetio nas je na staru izreku, veljača – prevrtača.

Nedjeljno jutro, potrudilo se da opravda izreku. Hladno, oblačno vjetrovito. Neki bi rekli, vrijeme pravo za provesti kod kuće. Ipak, za ljubitelje prirode, planina, ali i fotografije, pravo vrijeme za izaći na čisti zrak, i provesti dan na otvorenome.

Dobra prilika za iskoristiti slobodno vrijeme, „pobjeći“ barem na trenutak i odmoriti se od svakodnevice, tv-a, interneta, teških tema...

S obzirom na okolnosti i razna ograničenja tijekom zadnjih godinu dana, većina aktivnosti HPD „Rama“, bila je reducirana ili obustavljena.

Ipak, za početak aktivnijeg djelovanja u ovoj godini, izabrana je Ljubuša, odnosno njeni istočni obronci. Uspon ni lagan, ali ni nešto posebno težak.

Cilj je bio popeti se na Paćevo, vrh, koji kao stražar bdije iznad Ubog, Dubog i Orašca i koji se kroz dugu povijest „nagledao“ svega i svačega...

Nakon polusatne vožnje, i dolaska u zaselak Markešići, mala ekipa, koja rijetko kad propušta uspone koje Društvo organizira, prema vrhu se uputila starim putom koji se od davnina, pa sve do naših dana koristio za vuču drva i tjeranje stoke na ispašu. Izlaskom iz šumovitog, strmog i prilično napornog dijela s dubokim snijegom, pred očima kao da se otvara pogled na širu okolicu Orašca, Proslapske planine, Zahuma, Raduše, Ramskog jezera, Vrana, Vranice...

Pogled koji jednostavno oduševljava. Pogled kojega treba doživjeti. Greben koji povezuje Osojnicu i vrh Paćevo okupan suncem sa zapadne strane je bez snijega, ali je sa sjeverne s dubokim nanosima i jakim hladnim vjetrom, koji su još jednom  podsjetili da je još veljača i da zimi nije kraj.

Rijetko kad možete doći na Paćevo, a da vam vjetar dopusti dulje zadržavanje na vrhu, tako je bilo i ovaj put.

Hladnoća je tjerala na povratak u dolinu i lagani povratak obvezama i svakodnevici…