U organizaciji HKUD-a Rama večeras je u Domu kulture u Prozoru predstavljena knjiga i CD o gangi „Ganga, s izvora glas“.

O knjizi su govorili: Ante Kraljević autor, urednik knjige Jure Miloš, Vedran Vidović, Marina Bazina te Biljana Glibo i moterator večeri Marijo Pinjuh.

Svatko od predavača naglasio je važnost očuvanja gange kao kulturnog identiteta hrvatskog naroda od Cetine do Neretve, te istaknuo važnost i znanstvenog pristupa u promicanju ovog popularnog napjeva.

„Svjedoci smo vremena u kojem je suvremena civilizacija nametnula vrijednosti, tako da dosadašnji način života i tolike starine gube svoje mjesto, zaboravljaju se i potpuno nestaju. Međutim dok je ovakvih ljudi kao što je Jure Miloš, uz Božju pomoć, ganga će još dugo živjeti“ kazala je u svom pozdravnom govoru Biljana Glibo, magistra glazbene kulture i etnomuzikologije.

Nosač zvuka je antologija gange od Cetine do Neretve na kojemu gangu izvode dvadeset i dva gangaša i jedna gangašica. Knjiga, s druge strane, donosi znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, podjeli gange prema vrstama…