U organizaciji župe Prozor i Kulturno športskog centra Prozor-Rama, večeras je u Domu kulture u Prozoru priređeno predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića 'Čovjek i njegova sjena'.

Anto Kovačević, bečki doktor filozofije, kao filozof promišlja tražeći odgovore na pitanja smisla komunističke vlasti te o odnosu vlasti i obrane prava pojedinca u državnom sustavu koji bi trebao štititi pojedinca. Zalaže se za ukidanje nasilja nad pojedincem u ime dobra zajednice. Amnesty International proglasio ga je 'zatvorenikom savjesti' jer on nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora.

Knjiga je monografija o Zeničkom zatvoru i prva takve vrste u hrvatskoj publicistici. Po riječima autora o ovom zatvoru se malo zna npr. zatvor u Zenici je promijenio 5 država od 1866. do danas.

Zanimljivost knjige je i u tomu što govori i o iskustvu tajnog agenta Udbe Željka Kekića (sjena) koji je osobno uhodio Antu Kovačevića, a s kojim se on (autor) nakon svega što je proživio kao hrvatski robijaš susreće i razgovara.

Istraživanje za ovu knjigu trajalo je oko dvije i pol godine, a po njoj je urađen i film u produkciji HRT-a, koji je na natjecanju u Amsterdamu bio među tri najbolja dokumentarna filma.

Anto Kovačević rođen je 1952. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

U glazbenom dijelu programa nastupali su tamburaši župe Prozor. Nakon promomcije knjiga se mogla kupiti po promotivnoj cijeni od 30,00 KM.

Foto: SB