U našoj općini danas je počela tradicionalna manifestacija „Dani šljive 2015.“ Prozor-Rama, odnosno 10. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma.

Sajam su u 11 sati svečano otvorili načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, Karin Hoerhan, voditeljica GIZ-ovog programa ProLocal u Bosni i Hercegovini, te prof. dr. Halil Omanović, direktor IFAD-ovog Ureda za koordinaciju projekata u BiH.

IFAD je inače UN-ov međunarodni fond za poljoprivredni razvoj. Jedna od općina koje sudjeluju u projektu „Poboljšanje životnih uvjeta na selu“ je i općina Prozor-Rama. Tijekom 2014. i 2015. u našoj općini provedene su sanacije i rekonstrukcija putova kojima su poboljšani uvjeti života na selu. Riječ je o putovima za Gmiće, Periće i Donju Vast koje je IFAD podržao s oko 350.000 KM. Uskoro započinje još jedan kapitalni projekt u našoj općini koji će biti financiran iz sredstava UN-ovog fonda za razvoj sela a to je izgradnja suvremene gradske tržnice u Prozoru.

Kako doznajemo stotinjak izlagača danas izlaže svoje proizvode na sajmu „Dani šljive“.

Za vrijeme održavanja sajma bit će upriličena dva okrugla stola tijekom kojih će biti riječi o turizmu i poljoprivredi. Posjetiteljima sajma će se predstaviti i proizvođači sira budući da na području općine postoje i tri mini sirane.

Drugog dana sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja proizvođačima za najbolju rakiju šljivovicu, za ostale rakije, likere i najbolji sir.

Sajam će biti otvoren danas do 17 sati, a nastavlja se sutra od 9:30 sati.

I ove godine Sajam ima humanitarni karakter, ulaznice su 1 KM a prihod ide za Udrugu „Djeca nade“.