Danas, 21. rujna je u župi Sv. Marije Anđeoske održan je tradicionalni Susret Ramljaka u Sesvetskoj Sopnici. Susret je započeo Sv. Misom u 11:00 sati koju je predvodio fra Stjepan Lovrić koji je zajedno sa gvardijanom ramskog samostana, fra Tomislavom Brkovićem došao iz Rame na ovo slavlje.

Na susret su pristigli mnogi gosti i prijatelji Rame ispred Poglavarstva Grada Zagreba, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić, podpresjednica skupštine Grada Zagreba Jelena Pavličević Vukičević, izaslanica predsjednika udruge UBH Prsten Eva Mijatović, predstavnici Ramske zajednice iz Požege, Popovače i Bjelovara, udruga kotorvarskih Hrvata te brojni drugi.

Na svetom Misnom slavlju zajedno sa fra Stjepanom i gvardijanom koncelebrirali su svećenici Ramljaci; don Pavo Crnjac, vlč Željko Tanjić i fra Jure Šarčević. Uz njih treba istaknuti i fra Zorana Dadića i fra Stjepana Karajicu koji su kao domaćini župe pokazali veliku zauzetost i podršku u održavanju ovog susreta. Na kraju Mise sve prisutne pozdravili su predsjednik Ramske zajednice iz Zagreba, g. Šimun Babić i gvardijan župe Rama Šćit fra Tomislav Brković. Gospodin Babić posebno se osvrnuo na nedavno imenovanje fra Jure Šarčevića kapucinskim provincijalom te mu čestitao uz darovano cvijeće.

Događaj je bio obojen humanitarnom djelatnošću na dva načina. Na izlazu iz crkve svi prisutni imali su priliku svojim novčanim prilogom pomoći izgradnji kuće obitelji Miličević, a i kupiti prigodne poklone, slike i suvenire na štandu Udruge „Srce“ iz Sveti Ivan Zelina. Riječ je o Udruzi koja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te im omogućava stvaranje kvalitetnijih uvjeta života.

Nakon prigodne svete Mise program je nastavljen uz pjesmu i ugodno druženje. Na objedu svojom prisutnošću sve nazočne počastio je gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić koji se pri dolasku svima obratio s par prigodnih riječi.

Za veselu i ugodnu atmosferu pobrinuo se bend „Legende“ koji su zajedno sa guslarima Ivom Andričićem i Juricom Grbavcem dočarali pjesmu rodnoga kraja. KUD „Žepče“ iz Zagreba svojim prikazom tradicionalnih kola uzveličao je ovaj događaj, a mnogi prisutni pridružili su im se igrajući s njima.
Uz gangu i lijepo vrijeme Ramljaci su se nastavili družiti sve do kasnog popodneva, a slike s ovog događaja možete vidjeti u priloženoj galeriji.
 
Pripremila: Marija Ćališ