Pjesmom i ispijanjem Ramske šljive počela je redovna godišnja skupština Zavičajnog kulturno-umjetničkog društva Rama u Pleternici, a na taj su način obilježili i običaje koji dolaze uz predstojeće Božićne blagdane. Društvo je osnovano 2009. godine, a njeguje običaje doseljenih Ramaca pokazujući ih na brojnim nastupima, smotrama folklora i susretima širom zemlje i van njenih granica.

-Kroz proteklu godinu imali smo dvadesetak nastupa, te 35 proba mješovite pjevačke skupine – kazao je podnoseći izvješće o radu dugogodišnji predsjednik ZKUD Rama Jure Vidakušić, te dodao da su ponosni na dokumentarni film Ramci negdje drugdje prikazan na niz televizija. Nastupi su bili u Brestovcu, Biškupcima, Jasenovcu, Požegi, Vojvodini, Buku, Semeljcima, Kaptolu, Voćinu, Bjeliševcu, Bošnjacima, Jakšiću, Kutjevu, Vetovu, Rami, Međugorju, Slavonskom Brodu i naravno u Pleternici.

Redovito se uključuju na sve manifestacije u gradu Pleternici i okolini, a unatoč oskudnim novčanim sredstvima postigli su zavidnu popularnost njegujući izvorne pjesme i običaje starog kraja.

Domaćini su i organizatori tradicionalne smotre folklora Običaji starog zavičaja u čast Dana grada Pleternice, pa se sada pripremaju za ovogodišnju priredbu koja će se održati za petnaestak dana u dvorani Terra Panonica.

Nošnje, instrumente, tradicionalnu hranu i običaje pripremaju uglavnom sami članovi ZKUD Rama koji ne žale truda i svog slobodnog vremena radi očuvanja ramske tradicije.