Nastavljajući s tradicijom organiziranja božićnog i novogodišnjeg uspona na neku od ramskih planina, članovi HPD „Rama“, nakon Ravašnice, jučer, na prvi dan 2020. godine, organizirali su uspon na Pleminu stinu. Plemina stina, nalazi se na južnom dijelu Gornje Rame, i sastavni je dio masiva Vran planine.

Iako u dolini nema snijega, na planini, snijeg i hladnoća su apsolutni gospodari. Uspon je dugačak 7400 metara, započeo je na Maglicama o vodio preko Jozića, Priboja, Lica pa do Plemine stine, koja je bila „cilj“. Uspon u vrijeme kad nema snijega, nije posebno težak, ali u zimskom period, priča je potpuno drukčija. Kako je uspon tekao i povećavala se nadmorska visina, s njom se povećavala i visina snijega. Zadnjih dva kilometra, prosječna visina snijega bila je četrdesetak centimetara, što je znatno usporavalo kretanje. Ipak, prelaskom zadnjeg dijela rute i izlaska iz šumom obraslog prostora na čistinu, sav umor, odjednom je „nestao“.

Nestvarni prizori koji se „ukažu“ pred očima, samo još jednom podsjete na ljepotu ramskih planina u svim godišnjim dobima.  Doživjeti planinu u zimskom periodu, posebno je iskustvo.

Izađite u prirodu, upoznajte Ramu i učinite nešto dobro i za vlastito zdravlje...

Sretnu Novu godinu, želi vam Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“.