Već četvrtu godinu zaredom Zahum se probudi iz uspavanog sna. Postane opet na kratko ono što je nekad bio; jedan naseljeni planinski kraj. Župljani župe Sv. Franje iz Rumboka želeći oživjeti sjećanje na Divu Grabovčevu i oteti zaboravu život u planini već četvrtu godinu proslavljaju Sv. Josipa Radnika, ujedno i Praznik rada, u mjestu Divina rođenja - Brajinovu Docu.

Proslava je započela  misnim slavljem koje je predvodio fra Stipan Radić uz suslavlje još osam svećenika.

Svojim pjevanjem i sviranjem misu na Zahumu uzveličao je tamburaški sastav novaka novicijata iz Livna, pod vodstvom njihovog meštra fra Marka Ešegovića.

Poslije sv. Mise uslijedilo je narodno veselje; točnije nadmetanje u starinskim vještinama: bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i potezanju  konopca.

Organizator je osigurao i nagrade pobjednicima, a sponzor je bio Franjevački samostan Rama - Šćit.

Ovo je četvrta godina kako se na Zahumu održava misa i organizira druženje Rumbočana koje polako prelazi u tradiciju.
Iako je Zahum zamro tijekom i poslije rata, u zadnjih nekoliko godina može se reći da se život na njemu probudi barem na jedan dan.

 Radost susreta i zajedništva vidljiva je bila na svima. Ni prohladno vrijeme nije omelo Rumbočane i njihove goste da ovaj dan iskoriste za boravak na otvorenom.

Brajinov Dolac, mjesto Divna rođena polako poprima osobine kultnog mjesta koje narod diže na jednu višu razinu, a to je opet ono što ga drži na okupu.
 
Tekst: Božana Nikolić
Foto: Damir Mišura