Ramska zajednica Požega po 14. je puta u Svadbenom salonu Honda u Jakšiću organizirala svoju zavičajno-običajnu priredbu Ramsko silo, a uz više od 220 doseljenih Ramljaka, te njihovih rođaka i prijatelja nazočili su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, te predstavnici Općine Rama i ramskih udruga iz drugih krajeva naše zemlje, kao i zavičajnih udruga ovog kraja. Ovoj priredbi prethodila je misa u crkvi Velike Gospe u Eminovcima koju je predvodio fra Andrija Jozić, gvardijan samostana Šćit Rama.

-Ramski narod je bogat duhom i vjerom unatoč patnjama koje je prošao kroz povijest, a raduje me zajedništvo i nazočnost mladih osoba u našem radu – kazala je pozdravljajući sudionike priredbe i goste predsjednica Ramske zajednice Požega Ivana Ivanika. Zahvalila je Općini Jakšić, Župi Svete Barbare, Hondi i donatorima koji su dali potporu organizaciji Ramskog sila.

-Hvala Ramskoj zajednici koja je organizirala ovako lijepu večer sa puno druženja, zajedništva i veselja – istakao je u pozdravnoj riječi načelnik jakšićke Općine Ivica Kovačević.

Treba reći da je ovo jedna od do sada najboljih priredbi Ramljaka u požeškom kraju što govori o nesebičnom trudu njenog čelništva koje se zalaže za očuvanje od zaborava tradicije i običaja starog kraja pri čemu daju pozitivan doprinos povezivanje Rame i Slavonije.

Tijekom programa nastupili su narodni guslar Jerko Pavličević, pjevačka skupina gange iz Rame, zatim pjevač Dragan Kapčević iz Teklića izvodeći pjesme o Rami uključujući vlastitu i najpoznatiju Gospe mila sačuvaj mi Ramu, te za ovu prigodu pojačan Master band iz Požege pod vodstvom Denisa Strnaka.

Pored toga Ivan Čuljak iz Rovišća, predsjednik bjelovarske Ramske zajednice pročitao je svoje stihove o Ramskom silu u Požeštini, a priređena je tombola sa nizom vrijednih zgoditaka.

Sudionici priredbe posluženi su specijalitetima iz starog kraja, te obilnom večerom, a cijeli program je po tradiciji vodio Petar Pavlović-Ćiro, popularni voditelj Radio Rame.

Tekst: Jelenko Topić
Foto: Duško Mirković



RAMSKO SILO U POŽEGI

Sresti svoga i u gori vuka
Narodna je stara poslanica
Večeras nas na druženje zove
Kraj Požege Ramska sjednica

Rastjera nas jezero i brana
Škrta zemlja, nemanja velika
A ulogu značajnu odigra
I tadašnja tužna politika

Ramsko silo u Jakšiću noćas
Što počinje u dvadeset sati
Prilika je sresti prijatelje
I sa njima popit zapjevati

Sa svih strana skupiti će se Ramci
I povesti prijatelje svoje
Bit će gange, gusala, bećaraca
Godinama praksa bila to je

Sve počinje zajedničkom misom
Kapelica lijepa Eminovci
Skupite će se sa svih strana Ramci
Oženjeni, djevojke i momci

Svoju pjesmu svoje običaje
Nosili su sa vjerom u Boga
Nastavili tamo gdje su došli
I držali uvijek su do svoga


Po Božiću kad se silo sprema
Ramsko nešto proradi u nama
Ne smeta nam daljnja ni vrijeme
Noć provesti draga braćo Vama

Salon Honda u Jakšić općini
Godinama domaćin Ramcima
Kažu da ih Požeška dolina
Pet tisuća pa i više ima

Ramsko silo rijetko s propušta
S nama dođu prijatelji mili
Jer su Ramci su ma gdje da su došli
Snašli se i dobro uklopili

Sastavio: Ivan Čuljak