Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju.

Nakon dvije godine stanke iz već poznatih razloga vezanih za koronavirus, župa sv. Ivana Krstitelja organizira pobožnost križnog puta na otvorenom i to u vremenu od Prve korizmene nedjelje do nedjelje Muke Gospodinove – Cvjetnice.

Danas, 6. ožujka na Prvu korizmenu nedjelju, nakon redovnih nedjeljnih svetih misa u župnoj crkvi, s početkom u 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom.

Pobožnosti je predvodio mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević, koji je na samom početku pozdravio nazočne i dao upute.
Veliki drveni križ od prve postaje do uzvišenja Gradac iznijeli su križonoše.

Između postaja Molitvu krunice, predvodili su mladi župe Uzdol koji su preuzeli brigu i oko prijenosnog ozvučenja. Tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio župnoga zbora.

Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac, kod zavjetne kapelice sv. Majke Terezije, nazočnima se ponovno obratio vlč. Ivan koji je izrekao riječi zahvale i poticaja.

Pobožnost je završila zajednički pjevanjem pjesme „Došli smo ti Majko draga“ te zajedničkim fotografiranjem.

Inače, prva pobožnost križnoga na otvorenome u župi Uzdol upriličena je na nedjelju Cvjetnice, 5. travnja 2009. godine, kada je pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar, predvodio obred blagoslova postaja križnoga puta hrvatskog stradanja i zavjetne kapelice blažene Majke Terezije na brdu Gradac (917n/m) te sv. Misu.

Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica sv. Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić