Danas, 10. ožujka na Prvu korizmenu nedjelju, nakon redovnih nedjeljnih sv. Misa u župnoj crkvi, s početkom u 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je predvodio mjesni župnik Ivo Tomić.

Veliki drveni križ od prve postaje ponio je župnik Ivo, a potom prijavljene križonoše koji su ga iznijeli do uzvišenja Gradac.
Između postaja Molitvu krunice, predvodili su mladi župe Uzdol koji su preuzeli brigu i oko prijenosnog ozvučenja. Tekst himna Stala plačuć tužna mati pjevao je dio članova župnog zbora.

Pobožnost je završila zajedničkim pjevanjem pjesme Došli smo ti Majko draga te zajedničkim fotografiranjem.

U ovoj pobožnosti sudjelovalo je 88 hodočasnika.

Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju. Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica sv. Majke Terezije, a u samoj blizini je i arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić