Danas, 18. veljače na Prvu korizmenu nedjelju, nakon redovnih nedjeljnih sv. Misa u župnoj crkvi, s početkom u 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je predvodio mjesni župnik Ivo Tomić.

Prije početka pobožnosti nazočnima se obratio župnik Ivo koji je nakon pozdrava dao upute vezane za predstojeću pobožnost.
Veliki drveni križ od prve postaje ponio je župnik Ivo, a potom prijavljene križonoše.

Između postaja Molitvu krunice, predvodili su mladi župe Uzdol koji su preuzeli brigu i oko prijenosnog ozvučenja. Tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio članova župnog zbora „fra Stjepan Barešić“.

Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac, kod zavjetne kapelice sv. Majke Terezije, nazočnima se ponovno obratio vlč. Ivo koji je izrekao riječi zahvale,obavijesti i poticaja.

Pobožnost je završila zajednički pjevanjem pjesme „Došli smo ti Majko draga“ te zajedničkim fotografiranjem.

Unatoč tmurnom, prohladnom i snježnom vremenu, te blatnjavom putu u ovo-nedjeljnoj pobožnosti sudjelovalo je 45 hodočasnika.

Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju. Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica sv. Majke Terezije, a u samoj blizini je i arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić