Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju. Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica sv. Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen u Domovinskom ratu.

Danas, 5. ožujka na Prvu korizmenu nedjelju, nakon redovnih nedjeljnih sv. Misa u župnoj crkvi, s početkom u 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je predvodio mjesni župnik vlč. Ivo Tomić.

Kao i prethodnih godina, vjernici su se okupili kod prve postaje, a nakon što su dobili potrebne upute krenuli su ka vrhu uzvišenja. Unatoč kišnom i tmurnom vremenu, 58 vjernika prateći veliki drveni križ kojega su nosile „križonoše“, pomjerali su se od postaje do postaje promišljajući, moleći i pjevajući.

Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac, kod zavjetne kapelice sv. Majke Terezije, nazočnima se ponovno obratio vlč. Ivo koji je predmolio molitvu za pokojne te izrekao riječi zahvale i poticaja.

Pobožnost je završila zajedničkim pjevanjem pjesme „Došli smo ti Majko draga“ te zajedničkim fotografiranjem.

Marinko Rumbočić